Boligkøbere taget som gidsler

41 boligejere i Roskilde er bundet til ufærdige ejerlejligheder på grund af uenigheder mellem en bygherre og entreprenør

Sådan ser terrassen ud på penthouse-lejligheden. Foto: TV 2 Lorry
Sådan ser terrassen ud på penthouse-lejligheden. Foto: TV 2 Lorry
Udgivet Opdateret

Citathistorie:TV2 Lorry

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Smukke lejligheder i et ikonisk byggeri i det kreative Musicon-område i Roskilde. Det var den vision, som blev solgt til Mads Brøndby Tiedt og 40 andre boligkøbere tilbage i 2017.

– Vi har købt ind i en drøm og en bydel i udvikling, som vi alle sammen elsker og rigtig gerne vil bo i, siger Mads Brøndby Tiedt til TV 2 Lorry.

Men den drøm er stadig langt fra indfriet. For selvom køberne allerede i julen 2018 og sommeren 2019 flyttede ind i deres nye ejerlejligheder i ejendommen kaldet Bifaldet, så er bygningerne slet ikke af den kvalitet, de blev lovet.

– I min stue havde vi på et tidspunkt 16 spande stående til at samle vand op, fortæller beboeren John Jørgensen. I en af penthouselejlighederne er der også problemer:

– Vi mangler at få gjort vores tagterrasse færdig. Der mangler at blive lagt brædder ud, men der skal også skiftes noget vådt isolering, der ligger nedenunder tagpappet. Derudover har vi huller i loftet og i væggen inde i lejligheden, oplyser Anja Hitz.

Huller i loftet

En tredje beboer i Bifaldet, Tom Elmer Christensen, har også huller i sit loft:

– Når det blæste og regnede udenfor, så vidste vi, at et par timer efter så fik vi også regn ind, siger han.

Desuden er to af lejlighederne ramt af skimmelsvamp. De ramte områder er saneret og afskærmet med plastik.

Fejlene bliver ikke fikset på grund af en tvist mellem bygherren KSE Ejendomme, entreprenøren STB Byg og et rådgivningsfirma. De tre parter forsøger at få deres uoverensstemmelse afklaret ved en såkaldt voldgift. Altså en alternativ retssag, hvor parterne har mere medbestemmelse.

Og det har efterladt beboerne i et limbo.

Lang behandlingstid

En voldgiftssag går typisk hurtigere end en retssag ved domstolene. Det skyldes blandt andet, at en voldgiftssags afgørelse ikke kan ankes. I 2019 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for denne type voldgiftsager 17 måneder.

Beboerne har ikke mange muligheder for at undgå den lange ventetid. De kan vælge at anlægge et civilt søgsmål mod bygherren, men det kan tage flere år. Eller de kan betale for at gøre byggeriet færdig selv. Det vil ifølge beboernes rådgiver koste minimum 24 millioner kroner.

Ifølge Peter Pagh, der er jurist og juraprofessor ved Københavns Universitet, er det med fuldt overlæg, at retssystemet er skruet sådan sammen, at beboerne ikke kan blande sig i voldgiftssagen mellem bygherre og entreprenør.

– Det er kernetanken i partsaftalen, at to parter, for eksempel Hansen og Andersen, frivilligt påtager sig forpligtelser overfor hinanden. Der kan vi ikke have, at Jensen kommer og siger: Jeg synes, du skulle have gjort noget andet. For det er jo ikke det, konflikten handler om, siger Peter Pagh til TV 2 Lorry.

Ikke ualmindeligt forløb

Ifølge Peter Pagh er det desværre ikke ualmindeligt, at folk bliver fanget i andres retssager, men han mener også, at det er umuligt at undgå.

Den administrerende direktør i bygherren KSE Ejendomme, Kim Skotte, understreger over for TV 2 Lorry, at selskabet vil sørge for, at bygningerne står færdige om halvandet år i efteråret 2022. TV 2 Lorry har kontaktet den nu tidligere entreprenør STB Byg, men de ønsker ikke at stille op til et interview.

Beboerne i den nye, men forfaldende ejendom håber dog, at der snart kan komme afklaring, så ejerlejlighederne kan blive bygget færdige inden da.

– Drømmescenariet for mig er, at bygherre får lavet den renovering af bygningen, som han skylder os, og han gør det uagtet, om voldgiftssagen trækker ud, siger beboeren Mads Brøndby Tiedt.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Powered by Labrador CMS