Sådan undgår du rotter i dit hjem

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

I de kommende uger vil vinterkulden i stor stil tvinge rotter inden døre. Se her, hvad du skal gøre for at undgå besøg fra de sygdomsbefængte skadedyr.

Nattefrosten har vist sig for første gang i år, og med den kommer også rotterne væsentligt tættere på. Netop nu søger de sygdomsbefængte skadedyr således mod bygninger for at finde lune redepladser.

– Det vi ser lige nu er, at de lave temperaturer presser rotterne inden for, fordi de har svært ved at klare sig i vinterkulden. Det er faktisk endnu mere udpræget netop nu, for antallet af rotter i Danmark har været i vækst i mange år, og der er intet, der tyder på, det er på vej til at ændre sig. Snarere tværtimod,” fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol og formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

Skadedyrseksperten forklarer ligeledes, at der er en række husråd at følge for at undgå angreb fra rotter, som er smittebærere af en lang række sygdomme – blandt dem den dødelige Weils syge, som kan overføres via kloakvand inficeret med urin og ekskrementer fra rotter.

1. Begræns mængden af fuglemad i haver og gårde for at mindske tiltrækningen af rotter.

2. Tilse bygninger for blandt andet revner, sprækker og huller. Rotter er stort set altædende og kan gnave sig igennem alle materialer blødere end marmor, klemme sig ind af et hul på størrelse med en tokrone og løfte en rist, som vejer 1,5 kg.

3. Monter rottespærre i toilettet for at forhindre adgang igennem faldstammen.

4. Kontroller, at rør og afløbsbrønde er tætte og i god stand – eventuelt med hjælp fra en kloakmester eller en skadedyrsbekæmper.

5. Hold din ejendom ren og ryddelig, så rotter ikke kan finde skjulesteder og fødeemner. Sørg altid for at opbevare skrald i beholdere med tætsluttende låg.

– Rotten har altid været jagtet og har fuldstændig rendyrket princippet om ”survival of the fittest”. Som det eneste pattedyr er den i stand til at leve i kloakken, hvor der er alt, hvad den har behov for med undtagelse af tørre redepladser. Den har en fuldstændig fantastisk tilpasningsevne, fortæller Claus Schultz.

Af samme årsag er rotten vanskelig at bekæmpe, blandt andet som følge af en indgroet mistro over for nye fødeemner såsom gift. Rotten prøvespiser således altid små mængder og venter i flere timer på eventuelle symptomer. Får rotten det dårligt undervejs, spiser den aldrig giften igen, hvilket forklarer, hvorfor rotter altid bekæmpes med langtidsvirkende gift.

Private og virksomheder med mistanke om rotteforekomst på deres ejendom skal anmelde forholdet til kommunen. Derudover vælger de fleste virksomheder at sikre sig via løbende kontrol fra et skadedyrsfirma.

Powered by Labrador CMS