Kræver alt frem i lyset

Flere partier på Christiansborg kræver større åbenhed om blandt andet kongehusets økonomi  

Efter tronskiftet den 14. januar, er regeringen nu i fuld gang i forhandlinger med kongehuset om den såkaldte Civillistelov, der blandt andet omhandler apanagen til kongefamilien - og offentlighedens indblik i den.

Og flere partier på Christiansborg kræver ifølge Politikken i den forbindelse større åbenhed om blandt andet kongehusets økonomi. 

Vil være med 

For eksempel har Radikale Venstres finansordfører, Samira Nawa, bedt regeringen om en redegørelse for den aktuelle åbenhed sammenlignet med de andre europæiske kongehuse.

Hun har også et ønske om, at Folketinget bliver inddraget i de aktuelle forhandlinger. 

Omfattes af offentlighedsloven

Enhedslistens Rosa Lund mener ligefrem, at kongehuset bør være omfattet af offentlighedsloven.

- Der er tale om nogle af Danmarks mest privilegerede og rigeste mennesker, som er født – ikke valgt – til magten. Det mindste, vi kan gøre, er da at få indsigt i, hvad de går og laver, og hvordan de forvalter statens penge, siger hun til Politiken.

Kong Frederik og dronning Mary ses her sammen med deres fire børn på balkonen på Christiansborg Slot på tronskiftedagen den 14. januar.

Klimaaftrykket skal med

SF vil også have kongehusets klimaaftryk på dagsordenen i forbindelse med den nye Civillistelov. 

Partiets gruppeformand, Karina Lorentzen, mener i den forbindelse, at kongehuset bør fremlægge en egentlig klimastrategi.

Powered by Labrador CMS