Økonomi: Få styr på disse fire ting

Gå din privatøkonomi efter i sømmene, når årsopgørelsen og kvartalsregninger lander

Hvis du kun planlægger din økonomi en måned ad gangen, kan du få et chok, når kvartalsregningerne melder deres ankomst. Overvej derfor at bruge marts til at lægge et årsbudget.
Udgivet Opdateret

Forår betyder ofte hovedrengøring med støveklud og vinduespudsning i hjemmet.

Men faktisk er det også en god idé at give din privatøkonomi en hovedrengøring i marts.

Her er fire steder, du skal fokusere på i din finansielle forårsrengøring.

Skatten

I marts lander årsopgørelsen. Og det første punkt på den privatøkonomiske tjekliste er at gå den efter.

- For de fleste er det lidt et lotteri, siger Jacob Ruben Hansen, økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Men du skal være særligt opmærksom, hvis du har skiftet job eller der er andet i din privatøkonomi eller situation, der har ændret sig. Så skal man være opmærksom på, at man kan få et skattesmæk.

Hvis du skal betale eller får mange penge tilbage, er det også tegn på, at du skal justere lidt på tallene for fremtiden.

- Det er en god anledning til at give økonomien en forårsrengøring ved at få tjekket, at de oplysninger, der står på skat.dk, er de rigtige. Er det de rigtige lønoplysninger og fradrag?

- Vinduet er lukket for sidste år, men ikke for næste år. Så sæt dig i en god position fremadrettet, siger han.

Kvartalsregninger

Hvis dit hjerte hopper et slag over, hver gang du spotter en regning for el, vand, varme, a-kasse eller fagforening, så kan marts byde på et lille chok.

Men hvis de hver gang kommer bag på dig, skal du måske bruge måneden på at få styr på budgetterne.

- Hvis man lever måned for måned kan det være hårdt, når kvartalsregningerne lander. Vi foreslår derfor, at man lægger et årsbudget, så man ikke får de kvartalsmæssige udsving, siger økonom Jacob Ruben Hansen.

- Så lægger man løbende penge til side til fremtidige regninger og a-kasse, siger han.

Overvej dine lån

I USA bliver der raslet med sablen og lovet rentestigninger.

Og selv om det ikke gør et direkte udslag i din privatøkonomi, før Den Europæiske Centralbank og de danske banker følger efter, kan det måske give anledning til lidt overvejelser på hjemmefronten.

- Man behøver ikke at sidde og trawle Wall Street Journal og Børsen igennem for at holde sig opdateret om de nyeste udmeldinger.

- Men det er måske en meget god anledning til at få tjekket boliglånet igennem og se, om det er optimalt, siger Jacob Ruben Hansen.

Udbytte på kontoen

Hvis du har investeret nogle af dine sparekroner i udbytteaktier, så er det en spændende sæson lige nu. Forårsmånederne er nemlig højsæson for udbetaling af udbytte.

Det fortæller Søren Verup, som er finans- og formuerådgiver hos Beierholm Finansiel Rådgivning.

- Mange investeringsforeninger udbetaler udbytte nu. Og så skal man tænke over, om de penge, man får udbetalt, skal geninvesteres eller forbruges. Man kan købe mere af det, man har i forvejen, eller sætte pengene på en konto til sommerferien.

- Har man enkeltaktier, udbetaler de ofte udbytte i løbet af marts, april og maj, så der kan også komme nogle penge ind der, fortæller Søren Verup.

Powered by Labrador CMS