Så meget sukker er der i din 'sunde' mad

Selv om man måske skulle tro, at mellemmåltider såsom myslibarer er sunde, er det ikke tilfældet. I stedet er der en række nærende snacks, man kan lave

Udgivet Opdateret

Der er ikke noget, der kan kaste lidt glans over skoledagen, som en lækker snack, man kan hive op af tasken.

Men faktisk kan man komme til at give sine børn meget sukkerholdige mellemmåltider med i madpakken, selv om man skulle tro, at de er sunde.

Her er myslibarer og tørret frugt blandt de store syndere. Heller ikke færdigkøbte smoothies booster sundheden.

- Smoothies virker sunde. Men blodsukkeret ryger op og tilsvarende ned igen, siger Morten Skærved, der er ernærings- og husholdningsøkonom og forfatter til flere kogebøger, herunder "Moderne madpakker".

Det skal du bruge

Han har flere forslag til, hvad man kan putte i madkassen af sunde snacks.

En af dem er hummus.

Der er langt flere sukkerknalde i mellemmåltiderne, end du regner med.
Der er langt flere sukkerknalde i mellemmåltiderne, end du regner med.

- Det er helt vildt godt, fordi der er virkelig gode fibre i, og det er let at tage med lidt brød eller grøntsagsstænger.

- Du kan riste nogle rugbrødsstænger i ovnen eller spise det med knækbrød, siger Morten Skærved.

Han fortæller samtidig, at man bliver godt mæt, og at puréen også er proteinholdig.

Brug grove grøntsager

Derudover er grove grøntsager gode, da de har mange vitaminer og antioxidanter, som er gode for kroppen.

Ud over gulerødder kan man for eksempel også putte glaskål i madpakken.

- Den smager rigtig godt, hvis den skrælles og skæres i skiver. Nogle kan også rigtig godt lide en tynd skive hvidkål, man kan spise af, siger han.

Endelig er der også en snack, som ifølge Morten Skærved ofte er overset. Nemlig kolde kogte kartofler. For når stivelsen i kartoflerne køles ned, bliver den krystalliseret, og kroppen optager den langsommere.

- Det kommer til at virke som fibre for din krop, dit blodsukker bliver holdt jævnt, og du bliver mæt i længere tid, siger han.

De kan både laves til en kartoffelmad og fungere som snacks.

Frys bollerne

Til hummussen kan man også spise grovboller, der indeholder fibre. Og faktisk er det en god idé, at bollerne er frosne, når de lægges i børnenes skoletasker.

- De holder madpakken kold, og så er de optøede og rimelig friske, når man spiser dem, siger Morten Skærved.

Når det kommer til, hvad der til gengæld er knap så sundt, er tørret frugt og myslibarer særligt slemme.

For førstnævnte indeholder eksempelvis knap 24 sukkerknalder per 100 gram.

SUKKERKNALDER I MELLEMMÅLTIDER

* Tandlægeforeningen har tidligere undersøgt sukkerindholdet i en række mellemmåltider. Her følger udvalgte resultater fra undersøgelsen. Tallet angiver antallet af sukkerknalder per 100 gram eller milliliter.

* Økologiske fuldkornskiks: 12,4 sukkerknalder per 100 gram.

* Tørret ananas: 19,5.

* Økologiske mini-speltkiks: 9.

* Økologiske tørrede tranebær: 23,75.

* Økologisk drikkeklar hyldeblomst: 4,8 sukkerknalder per 100 milliliter.

Kilde: Tandlægeforeningens undersøgelse af mellemmåltider.
Powered by Labrador CMS