26 gravsteder smadret: -Chokerende

Det er 150 millimeter regn, som har raseret de mange gravsteder på Fole Kirkegård

De pårørende skal ikke se gravstederne i den tilstand, fastslår kirkegårdsgraver Dorthe Schultz.
De pårørende skal ikke se gravstederne i den tilstand, fastslår kirkegårdsgraver Dorthe Schultz.
Udgivet Opdateret

Dorthe Schultz har haft travlt på kirkegården ved Fole Kirke siden mandagens mange skybrud. Der er nemlig sket stor skade på mange gravsteder. 

- Jeg gik en morgentur rundt på kirkegården i går morges, og jeg må sige, at det var et chokerende syn, fortæller 52-årige Dorthe Schultz, som er kirkegårdsgraver på Fole Kirkegård, til Newsbreak.dk.

- Jeg havde ikke lige regnet med, at så mange gravsteder var sunket. Det har jeg aldrig oplevet før. Det var jeg chokeret over, fortsætter hun. 

-Det skal de pårørende ikke se

Regnen har væltet ned over landsbyen Fole, som ligger i Sønderjylland syv kilometer nordvest for Gram. Der er faldet 150 millimeter regn. 

Og konsekvensen har været oversvømmelser og hele 26 gravstedssænkninger. Jorden var sunket 30-40 centimeter på flere gravsteder. 

- Det ser ikke pænt ud. Det skal de pårørende ikke se, for de ville blive chokerede. Det er jo deres kære, der ligger begravet, fortæller Dorthe Schultz.

I grave dannes der lufthuller, som gør, at store vandmasser får jorden til at synke. Derfor er der risiko for, at jorden falder ned på kisterne og grave falder sammen. 

Langt de fleste gravstene har ikke taget skade efter oversvømmelserne. 

- Én var blevet sænket af regnen, men jeg fik den reddet, siger kirkegårdsgraveren. 

Vil være færdig i dag

Gravene skal fyldes med grus og jord, som skal stampes godt på plads. Dorthe Schultz, som har været kirkegårdsgraver i 16 år, sætter en ære i, at der skal se ordentligt ud. 

- Jeg har været i fuld gang lige siden, jeg opdagede gravstedssænkningerne og skaderne, og jeg har fortsat en masse arbejde foran mig, fortæller Dorthe Schultz og fortsætter:

- Jeg nåede 11 gravsteder i går. Har været tidligt oppe, for jeg vil være færdig i dag. 

Sjældent har kirkegårdsgraveren set så mange mennesker til stede på kirkegården i Fole. Men det var hovedsageligt nysgerrige sjæle, der lagde vejen forbi for at se, hvor grelt det så ud efter den massive regn. 

Endda borgmesteren kiggede forbi. 

Powered by Labrador CMS