Brostrøm med dårligt vaccine-nyt

Sundhedsstyrelsen når ikke målsætning om at få vaccineret 90 procent af dem, der har fået tilbudt vaccine

Danmark når ikke målsætning om vaccinetilslutning mod covid-19
Danmark når ikke målsætning om vaccinetilslutning mod covid-19
Udgivet Opdateret

Danmark kommer ikke til at nå målet om at få vaccineret 90 procent af dem, der kunne få covid-19-vaccinen tilbudt, inden 1. oktober.

Det har Sundhedsstyrelsen ellers haft som målsætning, skriver TV 2's hjemmeside.

Torsdag har foreløbig 86,6 procent taget imod tilbuddet om at modtage det første vaccinestik.

Michael Bang Petersen, der er professor og ansvarlig for Hope-projektet ved Aarhus Universitet, har undersøgt danskernes adfærd og vaner under coronapandemien.

Han mener, at nogle sejlivede myter blandt dele af befolkningen kan være medvirkende til, at målet om at vaccinere 90 procent ikke bliver nået til 1. oktober.

- Vi har haft et meget stort fokus på at gøre det nemt at blive vaccineret i Danmark, men vores undersøgelse viser, at en af barriererne er nogle bekymringer, som folk har omkring vaccinerne, som hviler på nogle ikke helt korrekte opfattelser af vaccinernes sikkerhed, siger han til TV 2.

Nye initiativer

Sundhedsstyrelsen satte en række initiativer i gang, som skulle være med til at komme i mål med de 90 procent.

Det gjaldt blandt andet såkaldt pop up-vaccination på uddannelsessteder og i supermarkeder.

Det var dog langt fra nok til at komme i mål, men indsatsen fortsætter.

Det siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til TV 2 News.

- Vi fortsætter selvfølgelig vores indsats for at få endnu flere vaccineret, siger han.

Søren Brostrøm henviser til bydele som Vollsmose i Odense, Tingbjerg i København og Gellerup i Aarhus, hvor vaccinetilslutningen har været lav og smitten høj.

Færre end håbet af sundhedsmyndighederne har taget imod tilbud om at blive vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto)
Færre end håbet af sundhedsmyndighederne har taget imod tilbud om at blive vaccineret mod covid-19. (Arkivfoto)

Indsatsen for at få flere vaccineret fortsætter også, fordi vi er på vej ind i de måneder af året, hvor der er gode vilkår for smittespredning, siger han.

Søren Brostrøm er på det rene med, at ikke alle ønsker at lade sig vaccinere.

- Der er ingen tvivl om, at vi når ikke 100 procent. Det er et frivilligt tilbud, og vi skal respektere, at der er folk, der ikke ønsker vaccine, siger han til TV 2 News.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS