Bundrekord: Det laveste nogen sinde

Efter nogle år med en vis stabilisering har det samlede indbyggertal på de 27 danske småøer nu taget endnu et dyk

Udgivet Opdateret

Citathistorie: DK Nyt

Indbyggertallet på de 27 småøer er i år det laveste nogensinde.

Det skriver DK Nyt.

4.453 mennesker bor der i år ifølge Danmarks Statistik på øerne, hvis fællestræk er at de er helårsbeboede, ikke har fast forbindelse til fastlandet og ikke er en selvstændig kommune.

Sidste år var det samlede indbyggertal 4.511, også dengang et lille fald i forhold til året før. 

Man skal dog tilbage til 2016 og 2017 for at finde et befolkningstal under 4.500, men 2017 var en slags vendepunkt med en samlet fremgang på fem indbyggere efter forudgående uafbrudt tilbagegang siden 2004. 

I år er alle mellemliggende års fremgang rullet tilbage.

Mister en tredjedel

For et halvt århundrede siden boede der i alt 6.765 mennesker på øerne, viser Danmarks Statistiks opgørelse for 1970. 

I år er det 2.312 færre, en tilbagegang på en tredjedel.

- Det er en skidt udvikling for helårssamfundene på øerne. Vi mangler tilflytning, og en af grundene er, at der mangler boliger. Nogle af de eksisterende huse bliver i familierne og bliver ikke solgt til nye fastboende ejere, og derudover har vi brug for flere lejeboliger. Det er et livsvalg at flytte til en af småøerne, og det ville være mindre indgribende hvis man kunne gøre det uden også at skulle købe fast ejendom, siger formanden for Sammenslutningen af Dansk Småøer, Kirsten Sydendal, til DK Nyt.

Løsning støder på regler

En oplagt løsning ville være at omdanne tomme ubenyttede landbrugsbygninger til udlejningsboliger, men det støder på regler om nærhed til kystområder. 

Men Sammenslutningen af Danske Småøer forsøger at påvirke planlovene så der bliver færre forhindringer, fortæller hun.

Kirsten Sydendal peger også på færgeforbindelserne som en væsentlig parameter for befolkningsudviklingen. Det ser man især i på tallene for de enkelte øer, hvor fx Tunø (Odder Kommune) har øget antallet af afgange og fået flere indbyggere, mens Fejø og Askø (begge Lolland Kommune) i 2023 havde udsigt til forringelser på grund af en ny færgestrategi og nu kan se et fald i indbyggertallet.

- Bare der bliver talt om forringelser for færgerne, koster det på indbyggertallet, siger Kirsten Sydendal til DK Nyt.

Powered by Labrador CMS