Dansk skuespiller ville stoppe skib i gummibåd

Han er kendt fra tv-serier som "Arvingerne" og "Ørnen", men Carsten Bjørnlund har også en aktivist gemt i maven. Onsdag 28. juni fylder han 50 år

Udgivet Opdateret

De seneste 20 år har man kunnet se Carsten Bjørnlund i store tv-succeser som "Anna Pihl" og "Arvingerne", men da Rusland begyndte sin invasion af Ukraine sidste år, var det ikke i en ny filmrolle, danskerne så ham.

Det var i stedet i rollen som aktivist, da han hoppede i en gummibåd sammen med andre aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace for at lave en aktion ved et tankskib, der var lastet med russisk olie.

- Civil ulydighed har jeg ikke noget problem med overhovedet. Det er vigtigere at få gjort opmærksom på det her, end om jeg får et eller andet antal dage i fængsel, lød det efter aktionen fra skuespilleren.

Mange roller på cv'et

Carsten Bjørnlund, der 28. juni fylder 50 år, blev i 2002 uddannet fra Statens Teaterskole og fik kort tid efter sit folkelige gennembrud i tv-serien "Forsvar". Siden har han været med i den ene tv-serie efter den anden.

Cv'et tæller tv-serier som "Rita", "Arvingerne" og senest krimiserien "Hvide Sande", hvor han spiller en dansk-tysk efterforsker, der hemmeligt sendes til den vestjyske by for at opklare et brutalt mord.

Han har dog også været med i film som "Arven" og "Fædre og mødre", gjort sig på de skrå brædder og er forsanger i gruppen Rovdrift. De seneste år har han også samarbejdet med Greenpeace.

Ville spærre for tanker

Det endte altså med, at han i marts sidste år hoppede i en gummibåd og sejlede op på siden af tankskibet "Stamos", der var lastet med russisk olie. Tankskibet var på vej mod Holland, men passerede Lolland på vejen.

Her prøvede Bjørnlund og fire andre at svømme ud foran olietankeren i et forsøg på at spærre vejen. Det lykkedes dog ikke, og skuespilleren endte med at blive tilbageholdt af tysk politi.

Opfordrede til plante-kost

Målet var at skabe opmærksomhed, og stuntet fik da også en masse omtale i medierne. Siden har han også været med i en video fra Greenpeace, hvor der opfordres til at spise mere plantebaseret i den grønne sags tjeneste.

Privat er Carsten Bjørnlund gift med Christie Fals, som han har en datter med. Han har to børn fra et tidligere forhold.

Skuespiller, sanger og aktivist. Carsten Bjørnlund spænder bredt. Her ses han i 2021. (Arkivfoto).
Skuespiller, sanger og aktivist. Carsten Bjørnlund spænder bredt. Her ses han i 2021. (Arkivfoto).

HVEM ER CARSTEN BJØRNLUND?

Carsten Bjørnlund (født 28. juni 1973)

Født på Frederiksberg.

Dansk skuespiller.

Aktiv karriere fra 2000-

Har medvirket i følgende tv-serier: 

Forsvar

Ørnen

Anna Pihl

Album 

Sommer

Pagten

 Forbrydelsen II 

Den som dræber 

Rita

Arvingerne  Liberty 

Hvide sande

Kilde: Wkipedia
Powered by Labrador CMS