DMI opgraderer til vindstød af orkanstyrke

Et lavtryk fra syd kan natten mellem torsdag og fredag give voldsomme vindstød flere steder i landet

Udgivet Opdateret

Et lavtryk, der natten til fredag rammer Danmark, kan give voldsomme vindstød på Sydfyn, den jyske vestkyst og kyster omkring Kattegat.

Det varsler Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det kommer til at blæse i hele landet og størstedelen af landet får vindstød og stormstød. Især på Sydfyn kan der komme vindstød op til orkanstyrke, siger vagthavende meteorolog hos DMI Marielle Fournier.

Uvist, hvor kraftigt det bliver

Men selv om det tyder på et voldsomt blæsevejr flere steder i landet natten til fredag, er det stadigvæk ikke tydeligt, hvor kraftigt det egentlig bliver.

- Det lidt specielle ved den her situation er, at selv om vi er ret tæt på, så skifter prognoserne stadigvæk, i forhold til hvor meget vind der kommer, og hvor kraftigt det bliver, siger hun.

Kystområder mest udsat

Det bliver dog kystområderne omkring den jyske vestkyst, det sydlige Fyn og omkring Kattegat, hvor det kraftigste vejr kan komme.

Det bliver kystområderne, der bliver hårdest ramt af kraftig vind, når et lavtryk natten til fredag går ind over Danmark. (Arkivfoto).

Hvor præcist afhænger af, hvilken bane lavtrykket tager, siger Marielle Fournier.

Lavtrykket forventes at ramme den sydlige del af landet omkring klokken 21:00 torsdag aften og 04:00 fredag nat i den nordlige del af landet.

Næppe oversvømmelser

DMI forventer desuden mellem 5-15 millimeter nedbør. Men trods blæsevejr og regn tyder intet på, at man skal frygte oversvømmelser.

Danmarks Meteorologiske Institut

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, statens center for vejrtjeneste og -forskning, grundlagt i 1872.

DMI’s største afdeling er vejrtjenesten, som udarbejder vejrudsigter for Danmark, Færøerne og Grønland med tilliggende farvande.

Vejrtjenesten forsyner også den civile og militære luftfart med meteorologiske oplysninger.

Observationsafdelingen indsamler data fra et tæt net af meteorologiske stationer og fra vejrsatellitterne.

Forskningsafdelingen udvikler numeriske modeller til forbedring af vejrudsigterne og forsker blandt andet i ozonforholdene i den øvre atmosfære.

DMI er en institution under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Du kan se DMIs hjemmeside her

Kilde: Den Store Danske/lex.dk

- Der er ikke risiko for stormflod. Som det ser ud, så bliver der skubbet lidt vand ind over kysterne, men fordi lavtrykket bevæger sig så hurtigt, så er det ikke noget, som går ind over DMI's varslingskriteriet.

Hun pointerer dog, at det vil sparke lidt til de åer og vandløb, hvor vandstanden i forvejen er høj.

Powered by Labrador CMS