En hel generations lama

Frank Rijkaard, der fredag 30. september fylder 60 år, står bag fodboldhistoriens mest ikoniske spytklatter. Det gik ud over Rudi Völler

Udgivet Opdateret

Spytklatter kan påvirke et helt eftermæle.

For selv om den hollandske fodboldstjerne Frank Rijkaard var en fabelagtig defensivspiller og kan kalde sig europamester med Holland og Champions League-vinder som både spiller og træner, skæmmer en episode fra VM-ottendedelsfinalen i 1990 hans renommé.

Fredag 30. september fylder han 60 år,

I opgøret mellem Holland og Vesttyskland var stemningen mellem Rijkaard og den vesttyske angrebsstjerne Rudi Völler på nulpunktet.

Frank Rijkaard spytter her på Rudi Völler under VM-ottendedelsfinalen i 1990. De to spytklatter fra den kamp har forfulgt Rijkaard siden.
Frank Rijkaard spytter her på Rudi Völler under VM-ottendedelsfinalen i 1990. De to spytklatter fra den kamp har forfulgt Rijkaard siden.

Rijkaard fældede Völler og fik et gult kort og spyttede siden på ham. Vesttyskeren brokkede sig og fik gult kort. Da Völler efter Rijkaards opfattelse få sekunder senere forsøgte at filme sig til et straffespark, uddelte Rijkaard både en ørefigen og trampede Völler på foden.

Begge indkasserede gult kort nummer to, og på vej ned i omklædningsrummet spyttede Rijkaard atter mod Völlers bundesligahår.

Undskyldte

Både videobilleder og stilbilleder fangede det flyvende mundvand. De tyske medier døbte hurtigt Rijkaard "lamaen" - et øgenavn, der har hængt ved.

Senere undskyldte Rijkaard sin uhumske adfærd, og Völler accepterede undskyldningen.

Andre store fodboldnavne som Sinisa Mihajlovic, John "Faxe" Jensen og Francesco Totti har også påkaldt sig omverdenens vrede efter spytteepisoder.

Rijkaard oplevede sin største triumf som landsholdsspiller i 1988, da han var med til at vinde EM med Holland. Fire år senere deltog han også ved EM og udlignede sent til 2-2 i EM-semifinalen mod Danmark. Men Rijkaard og co. tabte som bekendt i straffesparkskonkurrence.

Rødder i Surinam

Den hollandske motor med rødder i Surinam har også vundet Champions League med både AC Milan og Ajax som spiller og med FC Barcelona som træner.

Sidstnævnte foregik i 2006, hvor holdet med Ronaldinho på banen og en ung Lionel Messi på tribunen slog Arsenal i finalen. 

Triumfen gav Rijkaard titlen som årets træner i verden. 

Men jobbene på sidelinjen bragte ham aldrig samme store succes, som han opnåede i sin spillerkarriere.

Rijkaard nåede også at træne Holland, Sparta Rotterdam, Galatasaray og Saudi-Arabien, inden han i 2013 blev fyret hos saudierne. 

Tre år senere bekendtgjorde han, at trænerkarrieren var ovre.

Powered by Labrador CMS