FH's fungerende formand: Advokatundersøgelse er sat i værk

Der er behov for en grundig undersøgelse, siger fungerende FH-formand Morten Skov om advokatundersøgelse

Udgivet Opdateret

Den advokatundersøgelse, som fredag blev besluttet oven på anklager om grænseoverskridende adfærd fra formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaards side, er i gang.

Det meddeler den nu fungerende formand i FH, Morten Skov Christiansen. Han er tidligere næstformand i organisationen.

Flere dages pres 

- Den eksterne advokatundersøgelse er sat i værk. Der er behov for en grundig undersøgelse, der udføres respektfuldt og ordentligt, lyder det i en pressemeddelelse.

Søndag morgen har Lizette Risgaard trukket sig fra formandsposten. Det sker efter flere dages pres og manglende tillid fra en række forbund under FH.

Det var forretningsudvalget i FH, der på et krisemøde fredag morgen besluttede at iværksætte en advokatundersøgelse.

Ville have svar på to ting

Morten Skov Christiansen fortalte på et kort pressemøde fredag, at udvalget ville have svar på to ting på krisemødet: episoderne med Lizette Risgaard og så FH's håndtering.

– Forretningsudvalget kom frem til to ting. For halvandet år siden etablerede vi en ekstern, uvildig advokatordning. Det værktøj bruger vi nu til en hurtig og ekstern advokatundersøgelse, der skal undersøge sagerne til bunds.

– Vi har også lovet udvalget en skriftlig redegørelse. Den er allerede sat i gang, sagde Morten Skov Christiansen fredag.

Ekstraordinært møde

Det var på et ekstraordinært møde søndag morgen, at forretningsudvalget i FH blev orienteret om, at formanden trak sig fra posten.

Risgaard meldte det selv offentligt ud på Facebook.

Næstformand i fagbevægelsens hovedorganisation Morten Skov Christiansen taler med pressen efter hastemøde i FH's forretningsudvalg i København fredag den 28. april 2023.
Næstformand i fagbevægelsens hovedorganisation Morten Skov Christiansen taler med pressen efter hastemøde i FH's forretningsudvalg i København fredag den 28. april 2023.

OVERBLIK: HER ER ANKLAGERNE

Ekstra Bladet og Berlingske har sammen undersøgt anklagerne om formandens adfærd og har i den forbindelse talt med otte mænd.

Få et overblik over anklagerne mod Risgaard her:

* En mand fortæller, at Lizette Risgaard i 2016, da manden var studentermedhjælper i FH, blev tydeligt irriteret, da han ikke ville danse tæt med hende til en julefrokost.

I 2021 havde den samme mand en mere central rolle i FH, og på Lønmodtagernes Topmøde klappede Risgaard manden i numsen tre gange, da han ville sige farvel til hende.

* En mand, der i 2019 var 26 år og aktiv i FH's ungdomsbevægelse, fortæller om en oplevelse på Arbejdermuseet, hvor fagbevægelsen og politikere var samlet til afgørelsen af folketingsvalget.

Manden stod ved siden af Lizette Risgaard på scenen for at synge en arbejdersang. Det er tradition, at man ved sådanne lejligheder står tæt på hinanden og holder om hinandens skuldre eller arm i arm.

Manden fortæller, at han undervejs i sangen mærkede Risgaards hånd glide ned ad hans ryg, indtil den sidst var på hans numse, hvor den blev i et eller to vers af sangen.

* En mand, der har været studentermedhjælper i fagbevægelsen, fortæller om en oplevelse i foråret 2021, hvor han mødte ind på et kontor, hvor der næsten ikke var andre.

Her mødte han om eftermiddagen Lizette Risgaard. De to hilste på hinanden, og han fortæller, at hun efterfølgende strøg ham langt op og ned ad ryggen.

* En mand, der ikke var en del af FH, fortæller, at han i 2018 deltog i et fagligt arrangement, hvor Risgaard også deltog.

De to talte sammen i løbet af dagen. Efter deres sidste samtale mærkede manden, at FH-formanden havde sin hånd på hans numse.

* En mand fortæller, at han på Folkemødet i 2019 var til sangaften i FH's telt. Her stod de syngende tæt, og under sangen gled Risgaards hånd ned på manden numse og forblev placeret der i flere minutter.

I 2021 blev den samme mand igen taget på af Risgaard til et arrangement i fagbevægelsen.

* Ekstra Bladet og Berlingske har talt med yderligere tre mænd, der beskriver lignende oplevelser med FH-formanden.

* Alle mænd, der fortæller om oplevelser med Risgaard, ønsker at være anonyme.

* De to aviser har i alt kendskab til ti episoder, hvor FH-formanden ifølge de involverede mænd opførte sig upassende.

* Episoderne er i forskellig grad bekræftet af vidner. Aviserne er desuden i besiddelse af mails, anden dokumentation og kildemateriale, der understøtter mændenes forklaringer og viser, at ledelsen i FH er blevet orienteret om den grænseoverskridende adfærd.

Kilde: Berlingske og Ekstra Bladet
Powered by Labrador CMS