Flere børn fjernet med tvang

32 børn blev i 2022 bortadopteret ved tvang, efter at statsministeren i nytårstale i 2020 adresserede emnet

Udgivet Opdateret

Rekordmange børn er i 2022 blevet bortadopteret ved tvang. Det skriver Jyllands-Posten.

I alt er 32 børn blevet tvangsbortadopteret frem til 4. december.

Det er fem flere børn end året før og det hidtil højeste antal på et år.

Ikke grundet statsministeren

Udviklingen sker, efter statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale i 2020 bebudede, at flere børn skulle have nye forældre.

Ikast-Brande Kommune er blandt de kommuner, der har haft flest indstillede sager til tvangsadoption.

Her afviser børne- og familiechef Anton Rasmussen, at antallet er udtryk for, at statsministerens melding har præget sagsbehandlingen.

Gennemsnitligt ti måneder

- Vi har fulgt lovgivningen og lovens intentioner. Det har betydet, at vi har sikret de fornødne kompetencer hos medarbejderne til at håndtere disse sager, skriver han i en e-mail til Jyllands-Posten.

I 2020 var gennemsnitsalderen for danske børn, der blev bortadopteret, ti måneder.

Gennemsnitsalderen for de tvangsbortadopterede børn i 2022 fremgår ikke af artiklen.

Flere problemer ved tvang

Niels Peter Rygaard er psykolog og rådgiver kommuner i arbejdet med anbragte og adopterede børn.

Han ser flere problemer med bortadoptioner ved tvang. Eksempelvis børn, der ikke lærer deres biologiske familier at kende.

Psykologen siger til mediet, at det forskningsmæssigt er en "meget dårlig idé" at afbryde kontakten med de biologiske forældre.

Politikernes løsninger

- Man får det indtryk, at målet om flere tvangsbortadoptioner er sat ud fra, hvad politikerne synes, og ikke hvad eksperter ved om området, siger han til Jyllands-Posten.

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) oplyser til mediet, at den nye SVM-regering ikke har lagt sig fast på en fælles linje omkring tvangsbortadoptioner endnu.

Børnene er i gennemsnit ti måneder, når de bliver bortadopteret. Men forsker sår tvivl om, hvorvidt det er en god idé.
Børnene er i gennemsnit ti måneder, når de bliver bortadopteret. Men forsker sår tvivl om, hvorvidt det er en god idé.

TVANGSADOPTION

Adoption uden samtykke, også kaldet tvangsadoption, bliver i stigende grad anvendt i Danmark. Formålet med adoption uden samtykke er at give børn, hvis biologiske forældre vurderes at være varigt uden forældreevne, bedre muligheder for en barndom og opvækst med stabile familierelationer.

Hver adoption skal ifølge loven bygge på individuelle skøn om, hvad der er bedst for barnet. Der er en række forhold hos forældrene, som kan betyde, at de vurderes til ikke selv at kunne tage vare på barnet. Det kan dreje sig og sygdom og handicap eller alvorligt misbrug. Ofte er der tale om flere og komplekse forhold, som gør sig gældende.

I 00’erne blev kun ganske få børn tvangsadopteret, og i 2020 blev 25-30 børn, ifølge Adoptionsnævnet, frigivet til adoption uden deres forældres samtykke. Foreløbig er det kun en mindre del af de danske kommuner, der indstiller til adoptioner, og få kommuner står for en ret stor andel af det samlede antal adoptioner uden samtykke. Det seneste årti er der i gennemsnit blevet frigivet 14 børn til adoption uden samtykke hvert år.

Kilde: VIVE
Powered by Labrador CMS