Havde det svært med berømmelsen

Sonja Richter udfolder sit talent både på de skrå brædder og det store lærred. 4. januar fylder skuespilleren, som brød igennem i starten af 2000'erne, 50 år

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Sonja Richter er en anerkendt dansk skuespiller, der har medvirket i mange store danske film og tv-serier, herunder 'Elsker dig for evigt', 'Kvinden i buret', 'Broen', 'Forbrydelsen' og 'Ørnen'.

Hun er opvokset i Allerud nær Esbjerg i en dysfunktionel familie. Som 14-årig flyttede hun hjemmefra og begyndte sin karriere i teaterverdenen.

Richter er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 1999. Hun har haft roller i mange teateropsætninger, herunder på Det Kongelige Teater.

Hendes store gennembrud kom med dogmefilmen 'Elsker dig for evigt' i 2002. Trods udfordringer med berømmelsen har hun fortsat sin skuespillerkarriere, senest i Ole Bornedal-filmen 'Nattevagten - dæmoner går i arv'.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Sonja Richter har været med i et hav af store danske film og tv-serier.

Der kan nævnes "Elsker dig for evigt", "Kvinden i buret", "Broen", "Forbrydelsen" og "Ørnen".

Det er blot et lille udpluk af hendes større og mindre roller på skærmen.

Derudover har Sonja Richter ofte udfoldet sit talent på de skrå brædder, hvor hun for eksempel har været at finde i stribevis af roller på blandt andet Det Kongelige Teater.

Torsdag 4. januar fylder skuespilleren 50 år.

Voksede op i dysfunktionel familie

Sonja Richter er opvokset i Allerud nær Esbjerg, i hvad hun har beskrevet som en dysfunktionel familie. Som 14-årig tog hun på efterskole og flyttede derefter hjemmefra.

Siden fandt hun vej ind i teaterverdenen, hvor hun begyndte sin karriere.

Sonja Richter er uddannet fra skuespillerskolen ved Odense Teater i 1999 og var i de følgende år med i den ene opsætning efter den anden. Først på Odense Teater og siden på blandt andet Det Kongelige Teater.

Brød pludselig igennem

Fra årtusindskiftet begyndte hun at bryde igennem i film og på tv.

Det store gennembrud kom med dogmefilmen "Elsker dig for evigt" fra 2002 af Susanne Bier. I den spiller Richter over for Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen og Paprika Steen.

I hovedrollen som Cecilie betager hun det danske publikum med sin skildring af den splittede kvinde, som finder tryghed i en ny mands favn, efter at hendes forlovede er blevet lam i en bilulykke.

Sonja Richters store gennembrud kom med dogmefilmen "Elsker dig for evigt" fra 2002. Torsdag 4. januar fylder skuespilleren 50 år. (Arkivfoto).

Kunne ikke håndtere det

Siden bød flere og flere film- og tv-roller sig til, men Sonja Richter havde det svært med den store eksponering.

- Jeg kunne ikke håndtere berømmelsen, og jeg kendte ikke branchen eller nogen, jeg kunne støtte mig op ad. Jeg ville gerne spille, men ville ikke rigtig være berømt.

- Det var en voldsom oplevelse, og det gjorde, at jeg også ad flere omgange ville lægge det på hylden, fordi det kom til at handle om min persona og ikke mit arbejde, har hun tidligere fortalt i et interview.

Vidste det i hjertet

Selv om Sonja Richter flere gange har haft lyst til at kaste sin skuespillerkarriere ud ad vinduet, er det alligevel aldrig gået så vidt.

- Uanset hvor mange gang jeg var i tvivl, så vidste jeg godt i mit hjerte, at det var skuespillet, jeg skulle.

Hendes seneste projekt er Ole Bornedal-filmen "Nattevagten - dæmoner går i arv", som i december fik premiere næsten 30 år efter sin forgænger fra 1994.

I filmen, som overvejende blev godt modtaget af de danske anmeldere, spiller hun psykologen Gunver.

Powered by Labrador CMS