Hver anden risikerer dobbeltskat på pensionen

Overstiger man fradragsgrænse på indbetaling til ratepension, risikerer man at gå glip af tusindvis af kroner

Udgivet Opdateret

55 procent af de borgere, der indbetaler til ratepension, har ikke tjekket, om de i år kommer til at indbetale mere til ratepension, end de kan få fradrag for.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension.

Dermed risikerer de at blive ramt af dobbeltbeskatning på pensionen, fordi de ikke har styr på, om deres indbetalinger til ratepension kommer til at overstige fradragsgrænsen, skriver Sampension i en pressemeddelelse.

Langt fra småbeløb

- Det kan dreje sig om tusindvis af kroner, som man går glip af, så det er langt fra småbeløb, der er tale om, skriver Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension i pressemeddelelsen.

I 2023 er ratepensionsindbetalinger op til 60.900 kroner fradragsberettigede.

Anne-Louise Lindkvist fortæller, at for høje indbetalinger typisk opstår, hvis man har flere ratepensioner, som man indbetaler til samtidigt.

Skal selv sørge for det

Det kan ske i forbindelse med jobskifte, eller hvis man både indbetaler til ratepension via sin arbejdsmarkedspensionsordning og har oprettet en ratepension i banken.

- Hvis man for eksempel indbetaler til en ratepension i et pensionsselskab, så sørger selskabet automatisk for, at disse indbetalinger ikke overstiger fradragsgrænsen.

- Men indbetaler man herudover til ratepension andre steder, skal man selv sørge for, at man samlet set holder indbetalingerne under loftet, skriver Anne-Louise Lindkvist.

Se det på årsopgørelsen

Kommer man til at overskride fradragsgrænsen, er det dog muligt at sikre sig, at indbetalingerne ikke beskattes flere gange, hvis man er opmærksom, når næste årsopgørelse lander til marts.

- Her skal man tjekke, om man har indbetalt for meget til ratepension. Er det tilfældet, skal man kontakte sin bank eller pensionsselskab, hvor man så har mulighed for at få pengene betalt tilbage eller at få dem overført til en livsvarig pensionsordning, skriver Anne-Louise Lindkvist.

Betaler mere end fradraget

Ifølge Skattestyrelsen betaler mellem 35.000 og 40.000 borgere hvert år mere på deres ratepension, end der gives fradrag for.

I 2021 indbetalte knap 70 procent af dem, der oversteg fradragsgrænsen, op mod 10.000 kroner mere i ratepension, end der var fradrag for.

Tidlig pension

  • Danskere i alle aldersgrupper drømmer om at forlade arbejdsmarkedet før tid, men det fylder mere for aldersgruppen 18-35 år.
  • Således ønsker 38 procent af de unge at forlade arbejdsmarkedet som 60-årig eller tidligere, mens det for alle de adspurgte er 31 procent.
  • Danskerne forventer dog først at kunne trække sig tilbage som 66- eller 67-årig.
  • Folkepensionsalderen er lige nu 65,5 år, men den stiger løbende til 68 år frem mod 2031.
  • Ifølge prognoserne vil folkepensionsalderen for den unge aldersgruppe ligge på omkring 73 år.

Kilde: Epinions-undersøgelse for PFA Pension.

Powered by Labrador CMS