-Jeg kommer ikke i himlen

Arne Haugen Sørensen er selvlært maler og grafiker. Han bor på et bjerg i Andalusien, men kommer til Vestjylland i anledning af sin 90-års fødselsdag 27. april

Udgivet Opdateret

Så godt som alle Danmarks kunstmuseer har værker af Arne Haugen Sørensen.

Det samme gælder flere af landets kirker, ligesom kunstneren har udsmykket den tidligere indenrigsgård i Københavns Lufthavn og Folketeatret i København.

De mange forskellige opgaver vidner om stor alsidighed. Arne Haugen Sørensen, der fylder 90 år 27. april, er både maler og grafiker.

Vold og voldtægt

Han er især kendt for sine figurative og farverige værker. Nogle af dem viser scener med vold og voldtægt. 

I andre dominerer groteske uhyrer, men han kan også give plads til det mere bløde og poetiske.

Arne Haugen Sørensen fylder 90 år 27. april. I den anledning udstiller Vestjyllands Kunstpavillon og Arne Haugen Sørensen Museum en række af hans mest kendte værker. (Arkivfoto).
Arne Haugen Sørensen fylder 90 år 27. april. I den anledning udstiller Vestjyllands Kunstpavillon og Arne Haugen Sørensen Museum en række af hans mest kendte værker. (Arkivfoto).

I kirkeudsmykningerne er det selvsagt de religiøse motiver som korsfæstelsen og opstandelsen, der er i fokus. Blandt andet i Bregnet Kirke på Djursland, som Arne Haugen Sørensen i 2006 berigede med et trefløjet nadverbillede "Blå nadver" samt et alterkrucifiks, støbt i bronze.

Kommer ikke i himlen

Selv har han fortalt, at han ingen forventninger har om at komme i himlen.

De stærke religiøse historier er mest af alt et godt tema at male ud fra.

Arne Haugen Sørensen tilhører gruppen af danske kunstnere i udlandet. 

Han begyndte som ung i Paris og fortsatte til Spanien, hvor han har boet på Mallorca og i Madrid.

Siden 1981 har udgangspunktet været den andalusiske landsby Frigiliana. Her bor han med sin kone, keramikeren Dorthe Steenbuch Krabbe.

- Jeg kunne ikke holde de mørke, danske vintre ud. I Spanien er der et fantastisk lys. Jeg står op hver morgen og maler og gør, hvad der passer mig, og er fortsat i fin form, fortalte han til Ritzau, da han fyldte 85.

Tæt kontakt til Danmark

Trods de mange år uden for landets grænser har Arne Haugen Sørensen bevaret en tæt kontakt til sit fædreland. 

Blandt andet til Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, der for fem år siden byggede et museum i hans navn.

Arne Haugen Sørensen Museum råder over 74 værker. I anledning af fødselsdagen suppleres de med en række hovedværker, ligesom helt ny kunst er hentet til museet.

Udstillingen åbnede 23. april, hvor det var planen, at fødselaren selv skulle være med.

Nazistiske sympatier

Arne Haugen Sørensen voksede op i svære kår. Faren forlod moren for at rejse til Nazityskland, hvor hans politiske sympatier lå. Moren måtte alene forsørge Arne og hans lillebror, Jørgen Haugen Sørensen, der blev en kendt billedhugger.

Han døde i november sidste år.

Stor hæder

Arne Haugen Sørensen har skrevet flere bøger om kunst og om sit eget liv. I den seneste "Tiden grebet i halen" fra 2019 fortæller han om den fattige barndom og om bruddet med lillebroren i voksenlivet.

Gennem årene er Arne Haugen Sørensen blevet tildelt flere hædersbevisninger. Blandt dem Thorvaldsen Medaljen som den højeste udmærkelse.

Arne Haugen Sørensen har børn i sit ægteskab med Dorthe Steenbuch Krabbe, ligesom han har to børn med sin tidligere kone, maler Grethe Madsen.

Powered by Labrador CMS