Kommune overvejer at skrotte dagplejen

Det kan dog være på kant med lovgivningen, siger sektorformand i FOA

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV 2 Kosmopol

Vuggestue eller dagpleje?

Det spørgsmål har de fleste forældre taget stilling til, når de skal vælge det første dagtilbud til deres små guldklumper.

Men i Køge Kommune kan det valg snart være fortid.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Sparekatalog

Et forslag i kommunens sparekatalog går nemlig på, at den kommunale dagplejeordning udfases over de kommende fire år.

Et forslag der møder stor modstand fra Caroline Andersen, hvis datter går i dagpleje i Vemmedrup i Køge Kommune:

- Det gør mig sur og ked af det, at man som forælder får frataget det frie valg. Vi kender barnet bedst og ved, hvad de har brug for. Det er sindssygt, at man ikke kan få lov at vælge, hvor ens barn skal starte sit liv i institution, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Har fravalgt vuggestue

Caroline Andersen er selv uddannet pædagog, men har sammen med sin kæreste fravalgt en vuggestue med uddannet personale. En beslutning hun kalder ”den helt rigtige”:

- Vi har en pige med ben i næsen og stort temperament, og hun kan have svært ved mange nye mennesker. Det har gjort noget godt for hende, at hun har kunnet opleve den samme voksen hver dag, og at der har været ro omkring hende.

Caroline Andersen har skrevet et brev til politikerne, hvor hun fortæller om dagplejens betydning for hendes familie, og hvor hun beder politikerne om at huske dagplejens funktion, når de skal til forhandlingsbordet om det kommende budget.

Udfases over fire år

Dagplejen skal, ifølge forslaget, udfases over fire år, hvor børnene gradvist vil rykke over i vuggestue eller private pasningsordninger.

Det giver dog også geografiske udfordringer.

I kommunens tyndere befolkede områder, som Borup og Ejby, er der ikke mulighed for vuggestue, så forældrene ville være nødt til at aflevere børnene i et nabodistrikt eller vælge en privat pasningsordning.

I alt vil nedlæggelsen af dagplejen give en samlet besparelse vil være på 2,5 millioner kroner.

Penge, som Køge Kommune står og mangler.

Der skal spares

For et eller andet sted, skal der spares, lyder det fra formand for Børneudvalget i Køge, Pernille Sylvest (S).

Går du ind for at nedlægge dagplejen i Køge, sådan som forslaget lyder?

- Jeg forstår de bekymringer, som forældre og dagplejere har, og jeg vil understrege, at det ikke er en politisk ambition for nogle partier at indføre det her. Men når det er sagt, så står vi med en kæmpe økonomisk udfordring, og vi må kigge på alle områder, vi kan, siger Pernille Sylvest til TV 2 Kosmopol.

Om hun selv vil stemme for forslaget, vil hun dog ikke kommentere direkte forud for forhandlingerne.

Et andet sted

Børneudvalgets næstformand håber dog, at der vil blive sparet et andet sted end på dagplejeområdet:

- Venstre vil gå ind i forhandlingerne og kæmpe for dagplejen. Det er et afgørende element at have friheden til at se, hvad der er bedst for ens barn og vælge ud fra det, siger Rikke Kornval (V).

Begge politikere peger dog på, at de er særligt bekymret for løsningerne i yderområderne.

Køge Kommunes budget skal førstebehandles på et byrådsmøde den 12. september, og efter høringsfristen gennemfører byrådet budgetforhandlinger.

Den 10. oktober andenbehandler Byrådet det samlede budget, og her bliver fremtiden for dagplejen endeligt besluttet.

FAKTA: Forslag om at udfase dagplejen

Der er i alt 45 dagplejere i Køge Kommune, som passer cirka 145 børn.

De 145 børn i dagplejen koster netto 18,8 millioner kroner, hvor 145 børn i vuggestue koster cirka 16,0 millioner kroner, lyder udregningen i budgetkataloget.

Den samlede besparelse ved fuld indfasning vil være på omkring 2,5 millioner kroner, og det vil være medregnet et årsværk til at holde tilsyn med de private pasningsordninger.

Der er pt. ansat cirka 45 dagplejere. Forslaget indebærer en personale-reduktion med netto 8 årsværk, idet det er forudsat, at en stor andel af dagplejerne vil kunne tilbydes ansættelse i de dagtilbud, hvor dagplejebørnene vil blive indskrevet. Derudover forventes aldersbetinget naturlig afgang af dagplejere, og at nogle vil vælge at arbejde som privat dagplejer.

Kilde: Sparekatalog for budget 2024-2027, Køge Kommune

Powered by Labrador CMS