Landbrugselever kommer på falske papirer

Udenlandske praktikanter er særdeles populære i det danske landbrug, men ordningen har i flere år været udsat for svindel og handel med dokumenter, kan Fagbladet 3F dokumentere

Ukrainske landbrugselever kommer til Danmark på falske papirer, afslører fagblad.
Ukrainske landbrugselever kommer til Danmark på falske papirer, afslører fagblad.

Citathistorie: Fagbladet 3F

En del af den udenlandske arbejdskraft i det danske landbrug er kommet til landet på et falsk grundlag.

En række agenter og bureauer sælger nemlig forfalskede uddannelsespapirer og sprogprøver til unge ukrainere, som derved kan komme i praktik på danske gårde og gartnerier, hvor de tjener ned til 72 kroner i timeløn før skat.

Det kan Fagbladet 3F afsløre på baggrund af interview med ukrainere i Danmark og dokumenter fra Ukraine.

Ukrainerne er altså ikke under uddannelse i landbruget, som ellers er et grundlæggende krav på ordningen for landbrugspraktikanter, der er branchens mest benyttede kanal for udenlandsk arbejdskraft.

Købt falske papirer

Fagbladet 3F har blandt andet fundet frem til en ung ukrainsk mand, som har købt uddannelsespapirer fra hele fem forskellige landbrugsskoler eller universiteter i Ukraine med henblik på at kunne komme i praktik i Danmark.

En anden ung ukrainer, der er uddannet skolelærer i hjemlandet, har været i praktik på et stort dansk gartneri for at tjene penge til at udvide sit eget konditori i Ukraine.

En tredje ukrainer fortæller til Fagbladet3F, hvordan hun på 14 dage gik fra at være pædagogmedhjælper på fuld tid i en børnehave i Ukraine til at være landbrugspraktikant på en gård i Danmark.

For en pris på 15.000 kroner fik hun både uddannelsespapirer og en bestået sprogprøve, der begge var forfalskede.

- Det eneste, jeg skulle, var at komme til Danmark og være klar til at arbejde, siger hun.

Strammere krav

På baggrund af mistanke om svindel indførte Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i maj 2020 skærpet sagsbehandling og strammere krav til ansøgernes dokumentation.

Det er SIRI, der godkender ansøgninger om arbejdstilladelser for udlændinge i Danmark.

Ifølge en ukrainsk organisation, der har afdækket og politianmeldt svindlen i Ukraine, er der tale om en udbredt handel med fabrikerede dokumenter, der skal give adgang til Danmark.

- Vi estimerer, at 25-30 procent af alle sager, som de danske myndigheder (SIRI, red.) behandler, indeholder falske papirer på den ene eller anden måde. Det er 400-600 mennesker om året, siger direktøren for organisationen Association for the Development of Ukrainian Society, Volodymyr Volotivsky, til Fagbladet 3F.

Tallet baserer han på organisationens kendskab til, hvor mange der hvert år tager afsted til Danmark fra svindelmistænkte skoler.

Den ukrainske organisation mistænker 17 skoler for at handle med dokumenter.

Politianmeldt i 2019

Organisationen politianmeldte i 2019 handlen med de falske papirer på baggrund af en række uddannelsesdokumenter, som den havde købt.

Det skete i samarbejde med en ung ukrainsk mand under dække af, at han ville til Danmark som landbrugspraktikant.

På fem måneder købte han sig til fem forskellige uddannelsesbeviser, som Fagbladet 3F har fået kopier af.

Sagen har ført til en politiefterforskning i Ukraine, som SIRI er blevet orienteret om.

- SIRI kan generelt oplyse, at hvis styrelsen bliver gjort bekendt med oplysninger om mulige strafbare forhold begået af personer og/eller virksomheder, vil styrelsen videresende sådanne oplysninger til politiet, skriver styrelsen til Fagbladet 3F.

Ukraine storleverandør

De seneste ti år er cirka 2.000 unge udlændinge hvert år kommet til Danmark for at arbejde i landbruget som landbrugspraktikanter, størstedelen fra Ukraine.

Her kan de helt lovligt arbejde til en startløn på 72 kroner i timen.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ad to omgange orienteret Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg om svindelmistanken.

Og ministeren er opmærksom på svindelsagen med blandt andet Radomyshl Agrarian Training and Production Center, siger han:

- Jeg synes, det er nogle alvorlige anklager, og jeg kan også forstå, at ukrainsk politi er gået ind i sagen. Jeg ved også, at SIRI er på bolden her, siger Mattias Tesfaye.

Powered by Labrador CMS