Lars bekymret: Danskerne gør det i stor stil

Nye sommerhusejere river oftere end tidligere det gamle hus ned og bygger et nyt. Arkitektforeningen er bekymret for, at kulturarv går tabt

Sommerhuse rives ned i stor stil, og det ærgrer Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen
Sommerhuse rives ned i stor stil, og det ærgrer Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen

Citathistorie: Jyllands-Posten

Stribevis af sommerhuse i Danmark rives i disse år ned og erstattes med nye, større og mere moderne huse.

Det viser en rundringning, som Jyllands-Posten har foretaget til nogle af de danske kommuner med flest sommerhuse.

F.eks. i nordvestsjællandske Odsherred, der er landets største sommerhuskommune målt på antallet af huse, har der fra 2016 til 2021 været over 200 procent flere ansøgninger til nedrivninger af sommerhuse sammenlignet med de seks foregående år (2010-2015).

Flere store sommerhus

Tendensen med nedrivning af små, ældre sommerhuse er med til at drive en udvikling, som er med til at forandre de danske sommerhusområder, hvor antallet af store sommerhuse stiger.

Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, kalder udviklingen for voldsom og frygter, at "kulturarv går tabt", når sommerhuse rives ned i stor stil. Han forklarer, at der forsvinder huse, som egentlig bare trængte til "lidt kærlighed".

- Og den sommerhusstemning, som vi alle sammen holder af, kan være svær at skabe i et helt nybagt sommerhus, siger han.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig spiller det en rolle, at danskerne i stigende grad opholder sig i sommerhuse i længere og flere perioder af året.

- Det vil sige, at der skal være de samme bekvemmeligheder som i et almindeligt hus – soveværelser, vaskefaciliteter, internetforbindelse og nogle steder endda sådan noget som en jacuzzi. De ting er der bare ikke plads til i et sommerhus på 40 kvm, siger kommunikationschef Thomas Hovgaard til Jyllands-Posten.

Powered by Labrador CMS