Må du være nøgen på din altan?

Kend reglerne inden pinsesolen danser

Udgivet

Citathistorie fra: bolius.dk

Det er skønt at solbade på sin altan til sin lejlighed. 

Men må du godt gøre det nøgen eller topløs, selvom dine naboer og forbipasserende kan se dig?

Hvad du foretager dig i dit eget hus – inde som ude – er din egen, private sag. 

Men gælder den regel også, når du bor i lejlighed med altan, hvor du i mange tilfælde bor tættere med dine naboer og måske endda har vinduer og altan ud mod en fælles gård eller en offentlig vej?

Forbehold

Det korte svar er ja.

Der gælder ikke andre regler for altaner end for private haver. Så hvis du ønsker at tilbringe tid på lejlighedens altan uden en trevl på kroppen, må du det som udgangspunkt gerne. 

Men der er dog en række forbehold.

nøgenhed er ok

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at nøgenhed er ok.

Men du kan blive tiltalt efter Straffelovens paragraf 232, hvis du udviser blufærdighedskrænkende adfærd på altanen. 

Det kan fx være, hvis din nøgenhed har en seksuel karakter – som samleje, berøring eller onani – og du samtidig ved eller burde være klar over, at andre folk kan se dig.

En sådan blufærdighedskrænkelse straffes typisk med en bøde.

Kan gælde specielle regler

Derudover kan der være det særlige ved at bo i lejlighed, at der kan gælde specielle regler eller vedtægter for nøgenhed på altan – fx fra udlejers eller ejerforeningens side. 

Så sørg for at tjekke reglerne, inden du solbader topløs.

Uanset, at du kan have ret til at solbade topløs eller nøgen, er det altid en god idé at udvise hensyn til andre og tænke over, om din adfærd kan virke krænkende.

 Tænk over, hvor afskærmet din altan er – og dermed hvor lidt eller hvor meget din nøgenhed bliver eksponeret over for andre. 

Lig ned 

Det kan også være en god idé at ligge ned i stedet for at stå op, når du solbader nøgen, eller tænke over, om du står i en positur, der kan virke krænkende på andre.

Hvis du omvendt er nabo til en person, der solbader nøgen eller drikker sin morgenkaffe på altanen uden tøj på, kan du godt klage over det, hvis det virker anstødende, eller personens adfærd er af seksuel karakter. 

Hvis du bor i en lejlighed med ejerforening eller andelsboligforening, så start med at klage til administratoren eller formanden for bestyrelsen. 

Ellers skal du klage til politiet.

Powered by Labrador CMS