Miljøstyrelsen advarer om legetøj
Nyt legetøj kan afgasse kemi. Det er derfor en god idé at lufte ud og lugte til legetøjet, før de mindste før lov til at kaste sig over det
Nyt legetøj kan få de mindste til at hoppe og danse af glæde, og det kan ikke gå hurtigt nok med at få det ud af indpakningen.
Men det kan ifølge Miljøstyrelsen være godt givet ud at lade børn og legetøj køle af, før de går i krig med de nye legesager. Helt konkret ved at smække vinduet op.
Afgasser over tid
- Hvis legetøjet indeholder flygtige kemiske forbindelser, herunder nogle ftalater, vil disse over tid afgasse fra produktet, forklarer Julie Faber fra afdelingen Kemikalier og Biocider i Miljøstyrelsen og fortsætter:
- Da afgasningen forventeligt er størst fra nyproducerede produkter, kan der ske en ophobning af stofferne inde i emballagen. Derfor er det en god idé at lufte ud i forbindelse med udpakning af produktet.
God regel
Hun tilføjer, at man med fordel kan lufte alle produkter, der indeholder kemikalier, der potentielt kan frigives til luften, inden de bliver taget i brug.
Stine Müller, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, råder til generelt at bruge næsen.
- Det er en rigtig god tommelfingerregel at lugte til legetøjet. Og hvis legetøjet lugter, skal man ikke give det til sine børn eller børnebørn. Det kan både være en kemisk lugt og parfume. Det er ikke, fordi det nødvendigvis er skadeligt, men det er jo en afvigelse, og det er vi generelt ikke særligt glade for, forklarer hun.
Et svært råd
- Det kan være, at lugten bliver afgivet i løbet af relativt kort tid, så man kan lufte det en dag og se, om det stadig lugter, siger hun og medgiver, at det kan være et svært råd, hvis der står nogle børn på spring for at tage legetøjet i brug.
Hvis legetøjet lugter kraftigt, råder Stine Müller til at gå tilbage med det, der hvor det er købt.
Kan ikke vaskes
En anden god tommelfingerregel er at vaske alt det legetøj, det er muligt, inden man tager det i brug.
- Ligesom vi har vænnet os til, at man skal vaske nyt tøj for at få eventuelle restkemikalier ud, lyder sammenligningen fra Stine Müller.
Det er dog kun vandopløselige kemikalier, du kan få bugt med på den måde. Ftalater kan ikke vaskes af, da de er inde i plasten og bliver afgivet løbende.
Hormonforstyrrende
Det er særligt vigtigt at være opmærksom på ftalater på børneværelset. Ftalaterne kan virke hormonforstyrrende, og de kan påvirke børnenes fertilitet på sigt.
- Børnene er under udvikling, og de hormonforstyrrende stoffer kan have større skadelig effekt under udviklingen. Børnene er mere følsomme, forklarer Stine Müller.
Skadelige stoffer
En anden grund til at være særligt opmærksom på potentielt skadelige stoffer i legetøjet er, at børn har en meget tæt kontakt med deres legesager.
De kan sidde med dem i lang tid, og for helt små børns vedkommende kan de let komme i munden.
