Norsk prinsesse fylder år

Norges prinsesse Ingrid Alexandra, ældste datter af kronprinsparret, aftjener værnepligt og skal fejre sin 20-års fødselsdag 21. januar langt væk fra luksus

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Prinsesse Ingrid Alexandra fyldte 20 år den 21. januar og er Norges kommende dronning som ældste barn af kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Hendes 18-års fødselsdag blev fejret med en gallamiddag, hvor hun holdt en rørende tale til sin familie og viste sin styrke.

Prinsessen begyndte i januar sin 12 måneders værnepligt i Ingeniørbataljonen i det nordlige Norge, et skridt støttet af hendes far med egen forsvarsbaggrund.

Ingrid Alexandra har allerede oplevet 'drømmedage' i Forsvaret, inklusive kørsel i kampvogn og faldskærmsudspring, og skal nu tilpasse sig militærlivet.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Hun sad ved siden af den danske prins Christian, da han i oktober fejrede sin 18-års fødselsdag med en gallamiddag på Christiansborg Slot.

Måske gav hun ham ovenikøbet et par gode råd med på vejen, før han skulle holde sin tale. For det var ikke lang tid siden, at hun havde stået i samme situation.

Søndag den 21. januar fylder den norske prinsesse Ingrid Alexandra 20 år.

Tidligere fødselsdag forskudt

Men dagen bliver fejret på noget anden vis, end da hendes 18-års fødselsdag blev markeret i sommeren 2022 - forskudt på grund af coronapandemien.

Her var der indbudt til stor gallamiddag, hvor prinsesse Ingrid Alexandra gjorde indtryk med sin tale, som henvendte sig til hver og en i sin familie.

Anden i rækken

Stemmen knækkede, og tårerne pressede sig på, da hun talte til sine brødre, prins Magnus og halvbror Marius.

Overskrifterne om Norges kommende dronning skrev sig selv.

Hun er ældste barn af kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og dermed anden i rækken til den norske trone, som 86-årige kong Harald sidder på.

Den norske prinsesse Ingrid Alexandra sad ved siden af prins Christian, da han fejrede sin 18-års fødselsdag i oktober. Den 21. januar bliver prinsessen 20 år. (Arkivfoto).

En hård negl

Når hendes far bliver konge, bliver Ingrid Alexandra dermed kronprinsesse.

Ved 18-års-fejringen blev hun af bedstemor dronning Sonja beskrevet som "lidt af en hård negl, som hverken er bange for at hoppe i faldskærm eller for at sige sin mening".

Et prædikat, der kun er blevet mere rammende siden. Tidligere i januar begyndte hun i Forsvaret, hvor hun skal aftjene 12 måneders værnepligt i Ingeniørbataljonen.

Far støtter op

Prinsesse Ingrid Alexandras 20-års fødselsdag bliver dermed fejret i helt andre rammer, end hun er vant til.

Aftjeningen sker i det nordlige Norge, hvor det kan blive rigtig, rigtig koldt.

Hendes far, kronprins Haakon, støtter op og ser det som et spændende skridt for sin datter.

En fin erfaring

- Jeg har jo selv forsvarsbaggrund og har lært meget af det. Jeg synes, det er en fin erfaring at have med, så det håber jeg, at det også bliver for hende, har han sagt til NRK.

En chef for Ingeniørbataljonen understreger over for NRK, at "prinsessen vil blive behandlet på samme måde som alle de andre soldater".

Har kørt kampvogne

Prinsessen har noget ballast, som hun har taget med til tiden i Forsvaret. I 18-års gave fik hun tre "drømmedage" i tre forskellige grene af Forsvaret.

Derfor har hun blandt andet allerede prøvet at køre kampvogn, været med på øvelse og hoppet i faldskærm. Tidligere har hun også fløjet i et F-16-kampfly.

Så må året vise, om hun også kan vænne sig til militærets daglige strabadser og overgangen fra prinsesseværelse til at bo på værelse med fem andre.

Powered by Labrador CMS