Nyt om advokatundersøgelse mod Lizette Risgaard

Skal være færdig før sommerferien

Udgivet Opdateret

En advokatundersøgelse i sagen om krænkelsesanklager mod den tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard ventes færdig før sommerferien.

Det oplyses i en pressemeddelelse, efter at forretningsudvalget i FH tirsdag har holdt et flere timer langt møde.

- Derefter skal FH's kompetente organer behandle resultatet af undersøgelsen, og der vil blive indkaldt til ekstraordinær kongres, lyder det.

Ud over at kigge ind i de krænkelsesanklager, der er blevet fremsat mod Lizette Risgaard, skal undersøgelsen forsøge at klarlægge, hvordan sagen er blevet håndteret internt i hovedorganisationen.

Iværksat i fredags

Advokatundersøgelsen blev iværksat fredag, men tirsdag er rammerne for undersøgelsen blevet godkendt af FH's forretningsudvalg.

Det er det såkaldte kommissorium, som har fået grønt lys.

Efter mødet udtaler HK-formand Anja C. Jensen, at det har været et svært møde.

- Vi har tydeligvis diskuteret, men vi har været i et stormvejr før, siger hun.

- Lige nu synes jeg ikke, at man skal tale om retfærdighed. Det vigtige er, at ingen står over fællesskabet.

Mødt af kritik

Hun forklarer, at hun under mødet er blevet mødt af kritik fra forretningsudvalgets øvrige medlemmer.

- Jeg har fået kritik, og der er også fejl, som jeg har begået. Men jeg fastholder, at HK var nødt til at stille sig, hvor vi gjorde, lyder det.

HK var det første medlemsforbund til at trække støtten til Lizette Risgaard. Det skete fredag.

Siden fulgte en lang række medlemmer efter med samme udmelding.

Flere mænd stod frem

62-årige Risgaard blev fældet af sager, hvor en række mænd stod frem i flere medier og anonymt fortalte om at have oplevet upassende adfærd fra den nu tidligere formands side.

Den grænseoverskridende adfærd havde stået på over en årrække, og den handlede for det meste om, at Lizette Risgaard havde svært ved at holde hænderne for sig selv.

De blev ifølge mændene ved flere lejligheder placeret på deres numse.

Lizette Risgaard endte med at meddele sit exit på Facebook søndag morgen.

Den advokatundersøgelse, der skal undersøge den tidligere FH-formand Lizette Risgaards påståede overgreb, forventes færdig før sommerferien.
Den advokatundersøgelse, der skal undersøge den tidligere FH-formand Lizette Risgaards påståede overgreb, forventes færdig før sommerferien.

OVERBLIK: HER ER ANKLAGERNE

Ekstra Bladet og Berlingske har sammen undersøgt anklagerne om formandens adfærd og har i den forbindelse talt med otte mænd.

Få et overblik over anklagerne mod Risgaard her:

* En mand fortæller, at Lizette Risgaard i 2016, da manden var studentermedhjælper i FH, blev tydeligt irriteret, da han ikke ville danse tæt med hende til en julefrokost.

I 2021 havde den samme mand en mere central rolle i FH, og på Lønmodtagernes Topmøde klappede Risgaard manden i numsen tre gange, da han ville sige farvel til hende.

* En mand, der i 2019 var 26 år og aktiv i FH's ungdomsbevægelse, fortæller om en oplevelse på Arbejdermuseet, hvor fagbevægelsen og politikere var samlet til afgørelsen af folketingsvalget.

Manden stod ved siden af Lizette Risgaard på scenen for at synge en arbejdersang. Det er tradition, at man ved sådanne lejligheder står tæt på hinanden og holder om hinandens skuldre eller arm i arm.

Manden fortæller, at han undervejs i sangen mærkede Risgaards hånd glide ned ad hans ryg, indtil den sidst var på hans numse, hvor den blev i et eller to vers af sangen.

* En mand, der har været studentermedhjælper i fagbevægelsen, fortæller om en oplevelse i foråret 2021, hvor han mødte ind på et kontor, hvor der næsten ikke var andre.

Her mødte han om eftermiddagen Lizette Risgaard. De to hilste på hinanden, og han fortæller, at hun efterfølgende strøg ham langt op og ned ad ryggen.

* En mand, der ikke var en del af FH, fortæller, at han i 2018 deltog i et fagligt arrangement, hvor Risgaard også deltog.

De to talte sammen i løbet af dagen. Efter deres sidste samtale mærkede manden, at FH-formanden havde sin hånd på hans numse.

* En mand fortæller, at han på Folkemødet i 2019 var til sangaften i FH's telt. Her stod de syngende tæt, og under sangen gled Risgaards hånd ned på manden numse og forblev placeret der i flere minutter.

I 2021 blev den samme mand igen taget på af Risgaard til et arrangement i fagbevægelsen.

* Ekstra Bladet og Berlingske har talt med yderligere tre mænd, der beskriver lignende oplevelser med FH-formanden.

* Alle mænd, der fortæller om oplevelser med Risgaard, ønsker at være anonyme.

* De to aviser har i alt kendskab til ti episoder, hvor FH-formanden ifølge de involverede mænd opførte sig upassende.

* Episoderne er i forskellig grad bekræftet af vidner. Aviserne er desuden i besiddelse af mails, anden dokumentation og kildemateriale, der understøtter mændenes forklaringer og viser, at ledelsen i FH er blevet orienteret om den grænseoverskridende adfærd.

Kilde: Berlingske og Ekstra Bladet
Powered by Labrador CMS