Nyt studie: De bliver ramt af corona-senfølger

Med brug af kunstig intelligens har forskere fra SSI undersøgt, hvem der er blevet ramt af corona-senfølger.

Udgivet Opdateret

Personer over 35 år, kvinder, overvægtige og mennesker med lidelser som depression og astma var særligt udsatte for at blive ramt af senfølger efter smitte med covid-19.

Det konkluderer forskere fra Statens Serum Institut i en ny undersøgelse, hvor de har set nærmere på, hvem der især er blevet ramt af senfølger.

Det skriver Statens Serum Institut, SSI, på sin hjemmeside.

- Vi kan se, at der er væsentlige forskelle på, hvor udsatte deltagerne er, og at personer, hvor flere faktorer gør sig gældende samtidigt, er mere udsatte. For eksempel har kvinder over 35 år med astma og kvinder med højt BMI og depression en øget risiko på 10 procent, siger professor Anders Hviid, der er afdelingschef på SSI i pressemeddelelsen.

- Dem, der er mindst udsatte er de 15-25-årige og mænd uden depression eller overvægt, hvor risikoen kun er øget med én procent eller mindre.

Ikke vaccineret

Studiet er baseret på data fra tidligt i pandemien.

Her var det de første corona-varianter, der var på spil, og befolkningen var endnu ikke blevet vaccineret mod sygdommen.

Instituttet skriver, at senfølger efter covid-19 fortsat påvirker mange mennesker, og at senfølgerne kan være invaliderende.

Powered by Labrador CMS