Operation aflyst: Jeanette må leve med smerter

Jeanette Mikkelsen skulle opereres i denne uge, men efter aflysning er hendes fremtid usikker

Jeanette Mikkelsen havde håbet at være smertefri om et halvt år, men nu er det mere uvist.
Jeanette Mikkelsen havde håbet at være smertefri om et halvt år, men nu er det mere uvist.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Der er en mærkbar mangel på sygeplejersker.

Alene i Aarhus, Randers og Horsens har de seneste tal vist, at der er flere end 200 ubesatte stillinger.

Det får dagligt konsekvenser for patienterne. I denne uge gik det blandt andre ud over 39-årige Jeanette Mikkelsen fra Silkeborg.

I stærke smerter

Hun har stærke smerter på grund af slidgigt i begge hofter og har siden foråret ventet på at få skiftet begge hofter ved to operationer.

Den første operation skulle være foretaget i mandags, men blev aflyst på grund af personalemangel.

- Jeg har smerter hele dagen. Jeg har altid smerter, både når jeg sidder, og når jeg ligger, står og går, siger hun til TV2 Østjylland.

Sygemeldt i februar

Jeanette Mikkelsen blev sygemeldt i februar, kort efter at hun færdiggjorde radiografuddannelsen. Men med den kommende operation håbede hun at være tilbage på arbejdsmarkedet om seks måneder.

- Jeg begyndte at græde, for jeg havde regnet med, at jeg kunne se en ende på det hele om et halvt år. Jeg blev jeg ked af det, fordi jeg mentalt har mig sat sig op til at skulle opereres, og der er noget praktisk i det i forhold til at have børn. Nu er fremtiden uvis, siger hun.

Presser sygehuse

De mange ubesatte stillinger presser de østjyske sygehuse, hvor ventetiden på en ny hofte i øjeblikket er på over et halvt år.

Derfor er sundhedsvæsenet noget, der fylder i denne valgkamp for både Jeanette Mikkelsen og mange andre danskere. For løsninger giver sig selv, mener hun.

- Vi skal da have noget mere personale på sygehusene. Det kan der slet ikke være nogen tvivl om, for det er da så ærgerligt, at ikke kun jeg, men også mange andre får udskudt tingene på grund af personalemangel, siger hun.

Synd for personalet

Jeanette Mikkelsen har ikke meget tilovers for, at der ikke kan ansættes nok.

- Jeg synes, det er synd for personalet på sygehusene, at de skal løbe så stærkt. Det er dem, jeg har medlidenhed med, men jeg vil også bare gerne opereres, siger hun.

Det danske sundhedsvæsen har som udgangspunkt en behandlingsgaranti, der betyder, at man har ret til behandling på et privathospital, hvis ventetiden i det offentlige system overskrider 30 dage.

Men retten bortfalder, hvis der, som i Jeanette Mikkelsens tilfælde, er tale om særligt komplicerede operationer.

DANSK SYGEPLEJERÅD I ALARM

Også i Dansk Sygeplejeråd er man i alarm over, at så mange af medlemmerne forlader deres job i det offentlige.

Men rådet har også et forslag til en løsning på problemet.

- Vi ved, at vores lønefterslæb er en stor udfordring, for det er noget af det, der er med til at gøre, at vores sygeplejersker bliver både rekrutteret og fastholdt i vores sundhedsvæsen, siger Anja Laursen, Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Kreds Midtjylland.

Ifølge hende er sygeplejerskerne bagud med cirka 5000 kroner om måneden sammenlignet med for eksempel en uddannelse som folkeskolelærer, der er samme længde. Anja Laursen mener også, at mere i løn vil løse udfordringerne med arbejdsmiljøet.

- Hvis man får flere sygeplejersker, vil der være flere til at varetage funktionen, så for os at se, starter det med lønnen, siger hun.

Lønposen eller skattelettelser

Flere af de opstillede partier ser da også, at sygeplejerskernes løn bliver hævet. Men der er delte meninger om, hvorvidt det skal foregå med flere penge i lønposen eller gennem skattelettelser.

Indtil da har Jeanette Mikkelsen svært ved at bevare optimismen i Silkeborg. Hun har fået en ny tid til første operation den 12. december, men hun har ikke de store forventninger til, at der vil være nok personale til den tid.

Powered by Labrador CMS