Organisation: Danskere misforstår kaniner som let kæledyr

Krav om motion, plads og selskab fra andre kaniner, overrasker halvdelen af potentielle kaninkøbere

Udgivet Opdateret

Selv om kaniner er små, har de et stort behov for plads og motion.

Det kommer bag på halvdelen af de danskere, der overvejer at anskaffe sig et af de pelsede kæledyr.

Det viser en rundspørge, som Dyrenes Beskyttelse har foretaget på sine internater.

Det skriver dyreværnsorganisationen i en pressemeddelelse.

- Et mindre chok 

- Vi oplever forældre, der får et mindre chok, når finder ud af, hvor dårligt deres barndoms kaniner faktisk har haft det i deres små bure helt uden aktivering eller selskab, siger kaninansvarlig hos Roskilde Dyreinternet, Carina Løkkegaard, i pressemeddelelsen.

Ifølge dyreværnsorganisationen misforstår mange danskere kaninen som et let kæledyr. Kaniner er dog ikke væsentligt lettere at passe end en hund eller en kat.

Bør gå helt frit

De pelsbeklædte kæledyr har behov for minimum ni kvadratmeter, så de har plads til at grave, løbe og hoppe. Holdes kæledyret indenfor, bør det gå helt frit, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Kaniner er kolonidyr og har derfor behov for at være omkring andre kaniner. 

Har de ikke artsfæller i deres liv, kan pelsdyrene blive så stressede, at de ikke får spist, som de skal, fortæller familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

- Det medfører en masse andre velfærdsproblemer såsom overvægt, problemer med soignering og adfærdsproblemer, siger han.

Ikke for små børn

Kaniner bør heller ikke anskaffes som kæledyr til små børn, i stedet bør dyrene være et familieprojekt.

De pelsklædte kæledyr kan nemlig blive op til 15 år. Dermed kan kaninerne ende med at bo hjemme længere tid end børnene.

Rundspørgen fra Dyrenes Beskyttelse viser, at knap fire ud af ti dropper at forøge familien med en kanin, når de bliver oplyst om dyrenes behov.

I 2022 modtog Dyrenes Beskyttelse 835 kaniner fordelt på sine 10 internater.

58 dage

Kaninerne bor gennemsnitligt på internaterne i 58 dage, før de adopteres af en nye familie. Det er længere tid end både hunde og katte opholder sig på internaterne.

Det fik i januar Dyrenes Beskyttelse til opfordre til at sætte avlen af kaniner på pause, indtil internaterne er tomme for de pelsbeklædte kæledyr.

Kaniner er ifølge dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse ikke et væsentligt lettere kæledyr at passe end en kat eller en hund. (Arkivfoto).
Kaniner er ifølge dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse ikke et væsentligt lettere kæledyr at passe end en kat eller en hund. (Arkivfoto).

GODE RÅD TIL GOD HYGIEJNE MED KÆLEDYR

Gode råd til at undgå smittefare fra kæledyr:

- Det er en god idé at tage nogle forholdsregler, når du har kæledyr. 

- Flere forskere råder kæledyrsejere til at bruge deres sunde fornuft til at formindske risikoen for evt. sygdomme. 

- Det betyder, at du ikke skal lade hunden eller katten kysse dig, at du skal vaske hænder efter at have leget med dit kæledyr, og at du jævnligt skal få dyret tjekket hos dyrlægen.

- Hunden og katten bør også holdes væk fra køkkenet, når du laver mad, da de kan overføre smitte via evt. kontakt med madvarerne eller de bordflader, du arbejder ved. 

- Derfor er det en god idé at desinficere bordfladerne, inden du begynder madlavning, hvis dyrene har været i køkkenet.

- Det bedste er ikke at dele seng med dit kæledyr, men nænner du ikke at smide dyret ned fra sengen, skal du sørge for hyppigt at skifte sengetøj.

Kilde: Videnscentret Bolius
Powered by Labrador CMS