Overfald og utryghed: Tre-årig havde store sår op ad ryggen

Kun fem uger nåede et forældrepars barn at gå i Fussingø Naturbørnehave ved Randers, inden de havde fået nok af overfald og utryghed

Camilla Himmelstrup og Philips Sørensens tre-årige søn fik efter et overfald i Fussingø Naturbørnehave store røde sår hen over ryggen.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Der er stadig problemer i den omdiskuterede daginstitution Fussingø Naturbørnehave ved Randers.

Det mener et forældrepar, der trak deres tre-årige dreng ud fra stedet efter blot fem uger.

Derfor står de nu frem med deres ubehagelige oplevelser fra stedet i november og december 2023.

Det skriver TV2 Østjylland.

I de fem uger tid nåede barnet ifølge forældrene at blive overfaldet flere gange. Dråben der fik bægeret til at flyde over, var det syn, der mødte dem, da de trak drengens trøje op efter dagen i børnehave den 5. december.

- Han havde fået slået noget ned over ryggen, så der er tre sår hen over ryggen på ham. Der sagde vi bare, så er det dét. Man har ikke lyst til at eksperimentere med sine børn, siger faren Philip Sørensen til TV2 Østjylland.

Dagen efter blev drengen meldt ud af børnehaven.

Forud havde gået fem uger, som forældrene har svært ved at glemme.

- På dag tre begyndte han at sige, han ikke ville være der mere. Og det var også her, han kom hjem med det første kradsesår ned ad kinden. De første to dage var han egentlig glad og tilfreds, men så startede det der. Så begynder han at spørge hele tiden; hvornår er det weekend, for så skal han ikke i børnehave, fortæller en berørt mor Camilla Himmelstrup.

Sindsygt svært

Parrets dreng var lige blevet tre år og skulle begynde i børnehave efter at have været i dagpleje.

Forældrene valgte Fussingø Naturbørnehave til, fordi deres dreng elsker at være ude. Så selvom der måneder forinden havde været negativ omtale af stedet i medierne, så blev stedet valgt til.

Og familien lod sig ikke slå ud af en turbulent start på drengens børnehaveliv.

- Jeg synes, det var sindssygt svært. Det var vores første barn, vi sendte i børnehave, så vi var meget i tvivl, om det var, fordi det var noget nyt, og han var usikker, eller om det var, fordi han ikke ville være der, siger Camilla Himmelstrup til TV2 Østjylland.

Sår i ansigtet

I løbet af den første uge kom drengen hjem med sår i ansigtet to gange.

Alligevel var faren endnu ikke klar til at melde ham ud af institutionen.

- Anden gang da han var kommet hjem med de der 10 centimeter lange kradsesår ned ad ansigtet, blev jeg så også ringet op af lederen, der fortalte, at det var sket. Der sagde jeg i telefonen, at det er, hvad der sker. Men så skete det igen. Det var nærmest hver uge, at der var sket en ny ting, lyder det fra Philip Sørensen.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, der er negativt fokus på Fussingø Naturbørnehave.

I september 2023 stillede Nana Sophie Axelsen sig frem og beskrev, hvordan hendes dreng var blevet overfaldet i foråret. Til sidst så voldsomt at han fik blå øjne og store mærker.

Overfaldet dengang har haft store konsekvenser for hendes familie.

- Det kan være, at de (børnehavens ledelse, red.) siger, det er lang tid siden, og man er et andet sted. Det var bare ikke det, vi oplevede. Vi oplevede jo, at der var overfald hver uge, siger Philip Sørensen.

Efter den første mor sidste år kritiserede børnehaven, kom andre utilfredse forældre også på banen med lignende oplevelser.

- Jeg oplever et personale, der ikke formår at slå igennem og slå ned på den her opførsel, sagde en mor til et tidligere barn barn i børnehaven, Alberthe Bau Rosengren, i september til TV2 Østjylland.

Rettet mod børnehaven og ledelsen

Kritikken har tidligere udelukkende været rettet mod børnehaven og dens ledelse og ikke de konkrete børn, der har udsat andre for overfald.

Philip Sørensen og Camilla Himmelstrup mener også, at der er tale om et større problem end enkelte børns adfærd.

- Jeg havde en følelse af, at der ikke var styr på hele børnegruppen. Hele miljøet, det var bare stressende at være der. Når man kom der, så var der børn, der smækkede med dørene og stod og skubbede et rullebord ind i væggen. Der var meget støj, og det var tit de lidt større børn, det var ret voldsomt, fortæller Camilla Himmelstrup.

Parret fandt derfor i december et andet sted til deres dreng, her rykkede kommunen hurtigt.

- Det er fedt, at når vi endelig spørger om hjælp til at komme videre, så er kommunen gode til at flytte ham. Der går en uge, så har vi plads på en anden børnehave, roser Philip Sørensen.

Her er parret igen glade for at sende deres barn afsted.

Der bør sættes anderledes ind

I forhold til Fussingø Naturbørnehave mener Camilla Himmelstrup, at der bør sættes helt anderledes ind for at få styr på forholdene.

- Min følelse var, at man kan tydeligt se, at de er i gang med forskellige tiltag, og de arbejder på arbejdsmiljøet og køber en masse nye remedier til at lave små hyggeområder, men det, jeg føler, er, at der skal sættes ind for at få ro på børnegruppen og få noget struktur på; hvordan skal dagligdagen køres, så børnene har ro på, lyder det fra hende.

Efter sagen med hendes søn blev Fussingø Naturbørnehave sat under skærpet tilsyn.

- Det er bemærkelsesværdigt, at man følger en enkelt institution så tæt. Det sker ikke så tit, sagde Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten), der er medlem af børne- og familieudvalget i oktober til TV2 Østjylland.

Vil ikke gå ind i konkrete sager

TV2 Østjylland har forhold kritikken fra Philip Sørensen og Camilla Himmelstrup for formanden for Børne- og familieudvalget i Randers Kommune Mogens Nyholm (RV).

Han ønsker dog ikke at gå ind i konkrete sager, men skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland generelt om sagerne fra Fussingø Naturbørnehave:

'Det er rigtig triste sager, og jeg ved, at Fussingø Naturbørnehave er i tæt dialog med børnehavens forældre og er optaget af et konstruktivt samarbejde. Der er iværksat skærpet tilsyn, og sikret faglig støtte til børnehaven, og både PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, red.) og Børnefagligt Udviklingscenter er inddraget.

Vores dagtilbuds fornemmeste opgave er at tage hånd om alle børn og støtte dem i at vokse op, og mit klare indtryk er, at vi har dygtigt personale, som gør sig umage hver dag.

På det næste møde i Børne- og familieudvalget vil vi som planlagt drøfte Fussingø Naturbørnehave.'

Holder navnet tilbage

Philip Sørensen og Camilla Himmelstrup ønsker ikke at bringe deres drengs navn frem af hensyn til hans dagligdag i den nye børnehave, hvor andre forældre og børn ikke kender til oplevelserne i den foregående institution.

Desuden ønsker de ikke, at man kan søge ham frem i denne sammenhæng på et senere tidspunkt, når han er blevet ældre.

Powered by Labrador CMS