Politiker dømt for at dele 'mandestrip'-billede

Byrådspolitikeren Bjarne Overmark er blevet dømt for ulovligt at have delt et billede fra et folketingsmedlems Facebookprofil

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland

Byrådsmedlemmet i Randers, Bjarne Overmark (Beboerlisten), skal betale 5000 kroner for brud på ophavsretten og sagsomkostninger på 18.750 kroner til Louise Brown, der er medlem af folketinget for Liberal Alliance, for uretmæssigt at have delt et billede fra hendes Facebookprofil.

Det afgjorde Retten i Randers onsdag.

- Jeg er meget tilfreds med, at retfærdigheden sker fyldest. Nu har retten talt, og i det store hele har jeg fået medhold i mine påstande, siger Louise Brown til TV2 Østjylland.

Var ment ironisk

Sagen udspringer af et efterhånden nærmest berømt Facebook-opslag fra oktober 2021 på det nuværende folketingsmedlems Facebookprofil.

Her stod hun sammen med den daværende familiechef i Randers Kommune, Ann Hermansen.

I opslagsteksten stod der: 'I dag bliver jeg forkælet. Jeg har fået kød og ost og masser af gaver. Nu skal vi se mandestrip'.

Sidstnævnte var ment ironisk. Der var slet ikke nogen, som skulle til mandestrip.

En længere debat

Men byrådspolitikeren Bjarne Overmark reagerede alligevel, fordi han mente, at det var forkert af familiechefen at optræde i et Facebook-opslag med den ordlyd.

Han mente, at Ann Hermansen udviste 'dårlig dømmekraft'.

Siden kørte der en længere debat om opslaget og embedsfolks ret til at have et privatliv og foretage sig, hvad de vil i deres fritid.

Endte i retten

I 2023 kom der så igen fokus på opslaget og navnlig billedet af Ann Hermansen og Louise Brown.

Sidstnævnte har nemlig sagsøgt flere medier samt Bjarne Overmark og flere personer i lokalpolitikerens netværk for uretmæssigt at have delt billedet.

Med flere medier er der indgået forlig, men i Bjarne Overmarks tilfælde endte sagen i retten.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis nogen synes, at det er at gøre meget ud af en lille ting. Men det er jo ham, der har løftet den herop, siger Louise Brown.

Brugte billedet politisk 

Det var især, fordi Bjarne Overmark brugte billedet og opslaget politisk og sendte det til byrådet og forvaltningen i Randers Kommune, at Louise Brown reagerede.

Han kunne være sluppet for søgsmålet, hvis han havde grebet sagen anderledes an, forklarer hun:

- Hvis bare han havde trykket på del-knappen, så havde jeg stadig haft kontrol over billedet. Men det har jeg ikke, når han tager et screenshot og deler det på den måde.

Ville du stadig have lagt billedet og teksten op i dag, hvis du havde vidst, hvilken stor sag det ville ende med?

- Ja, jeg mener, at man skal have lov til at ytre sig og til at have fritid, uanset om man er politiker eller embedsmand.

- Jeg er ked af de konsekvenser, som sagen har haft for Ann Hermansen, men det var også for at give hende oprejsning, at jeg kørte sagen. Og det har hun nu fået.

Har skiftet job  

Efter sagen valgte Ann Hermansen at skifte job til et i Hedensted Kommune.

Bjarne Overmark er uforstående over for dommen og overvejer sammen med sin advokat at anke den.

- Pudsigt at skulle betale 5.000 kroner for at sende et foto til byrådet, som før og siden utallige gange er blevet vist på blandt andet TV2 Østjyllands hjemmeside, skriver han i et skriftlig svar.

- Men det var en del af en nødvendig oprydning i ledelsen af børn og skoleforvaltningen i Randers Kommune, lyder det videre.

Kom med modkrav

I sagen kom Bjarne Overmark med et modkrav over for Louise Brown, fordi han mente, at hun uretmæssigt havde brugt et billede af ham.

Det vurderede Retten i Randers dog var brugt i en humoristisk sammenhæng som et såkaldt meme. Og derved var det ikke et brud på ophavsretten.

Bjarne Overmark skal betale 5000 kroner for brud på ophavsretten og sagsomkostninger på 18.750 kroner.
Bjarne Overmark skal betale 5000 kroner for brud på ophavsretten og sagsomkostninger på 18.750 kroner.
Powered by Labrador CMS