Brancher vrager danskere til fordel for østarbejdere

Det er i stigende grad en polak eller en litauer, der støvsuger i kontorlandskabet eller sørger for halm til smågrisene i stalden. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Det er i stigende grad en polak eller en litauer, der støvsuger i kontorlandskabet eller sørger for halm til smågrisene i stalden. I brancher som rengøring og landbrug går flere og flere af jobbene til mennesker fra Øst- og Centraleuropa. Tendensen er tydelig i en række brancher: Lønmodtagere fra udlandet kommer ind, mens danskerne ryger ud, skriver Ugebrevet A4.

Det sker især inden for brancherne landbrug, rengøring, hotel og restauration samt transport. Det fremgår af et nyt notat fra centrum-venstre tænketanken Cevea. I disse brancher er der gang i et farligt ræs mod bunden, når det gælder løn- og arbejdsvilkår, vurderer tænketanken.

Inden for rengøring faldt antallet af rengørings-assistenter med 11 procent i krisens første år fra 2008 til 2012. Men i samme periode steg antallet af østeuropæere inden for rengøring med ikke mindre end 1.550 personer, hvilket svarer til 135 procent.

Arbejdsgiverne foretager altså et helt bevidst fravalg af den vellønnede og højtorganiserede danske arbejdskraft, konkluderer Jens Jonatan Steen, som er analysechef hos Cevea.

»I de her år spekulerer arbejdsgiverne i at udskifte velorganiserede og nogenlunde velbetalte danskere med uorganiserede og ofte lavt betalte udlændinge. Indtil videre er den udskiftning begrænset til ret få brancher, men hvorfor skulle det stoppe her?« spørger Jens Jonatan Steen i Ugebrevet A4.

I dag er mindst hver tiende i rengøringsbranchen nu fra Østeuropa, viser Ceveas notat.

I fagforbundet 3F lever man imidlertid fint med, at der kommer flere og flere udlændinge inden for rengøring. Det understreger Tina Møller Madsen, som er gruppeformand i 3F for Privat, Service, Hotel og Restauration.

»Vi har gennem snart mange år oplevet, at der kommer flere og flere udlændinge inden for rengøring. Jeg tror, at omkring 30 procent af vores medlemmer på det felt har en anden etnisk baggrund end dansk,« siger Tina Møller Madsen til Ugebrevet A4, og fortsætter:

»Vi er fuldstændig ligeglade med, om rengørings-assistenter er hvide, gule, blå eller lilla, så længe deres løn og arbejdsforhold er i orden.«

Gang på gang afsløres det imidlertid, at rengøringsassistenter fra Østeuropa arbejder til ringe løn og under dårlige vilkår. For at undgå det, skal fagbevægelsen blive bedre til dels at hverve østeuropæerne, dels til at få tegnet overenskomster med de firmaer, som har østeuropæere ansat. Det vurderer forsker Søren Kaj Andersen, som leder Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

»Hvis fagbevægelsen vil dæmme op for, at der i bestemte brancher kommer dårligere løn- og arbejdsvilkår, skal den blive bedre til at hverve udlændingene. Og jeg tror faktisk, at der er et stort potentiale,« siger Søren Kaj Andersen.

BNB

Powered by Labrador CMS