Sådan sker de fleste trafikulykker

En ny analyse fra Havarikommissionen viser, at mange faktorer kan være skyld i uopmærksomhed i trafikken.

Udgivet Opdateret

En rovfugl i luften, en bekendt i vejsiden og træthed er blot tre af de faktorer, der kan være medvirkende til en alvorlig trafikulykke.

Det skriver Havarikommissionen i sin seneste tværanalyse af uopmærksomhed i alvorlige trafikulykker.

Uopmærksomhed er ifølge kommissionen årsag til cirka en tredjedel af alle dødsulykker i Danmark. Kommissionen har lavet en dybdeanalyse af 119 alvorlige trafikulykker i Danmark, hvor uopmærksomhed var medvirkende til ulykken.

Uopmærksomhed en faktor

I cirka 40 procent af de ulykker er uopmærksomheden sket på grund af distraktion på den ene eller anden vis. Og kun i lidt over en tredjedel af dem kom distraktionen fra teknologi, herunder eksempelvis mobiltelefonen.

Havarikommissionen har lavet en dybdeanalyse af 119 alvorlige trafikulykker i Danmark, hvor uopmærksomhed var medvirkende til ulykken. I cirka 40 procent af de ulykker er uopmærksomheden sket på grund af distraktion på den ene eller anden vis. Og kun i lidt over en tredjedel af dem kom distraktionen fra teknologi, herunder eksempelvis mobiltelefonen. (Arkivfoto).

- Vi vil gerne nuancere begrebet uopmærksomhed. Netop at der er forskellige former for det, siger Rikke Rysgaard, der er formand for Havarikommissionen.

Er mange ting

Hun tilføjer, at Havarikommissionen sidder med analyser hver dag og uge af trafikulykker, hvorfor den godt er klar over, at uopmærksomhed har forskellige facetter og ikke blot handler om brug af mobiltelefon, mens man kører.

- I denne analyse havde vi bare lyst til at sætte dem sammen og gøre omverdenen klar over, at uopmærksomhed er mange ting. Men det er mobiltelefonerne virkelig også, siger hun.

Spiste eller ledte

I de tilfælde i analysen, hvor mobiltelefonen ikke var årsag til uopmærksomhed, var det eksempelvis andre passagerer i bilen, der distraherede, eller trafikanter, der spiste mad, ledte eller rakte ud efter noget.

Transportminister Thomas Danielsen (V) gør også opmærksom på, at der i disse uger kører en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik "Kør bil, når du kører bil", som er en god påmindelse til de mange danskere, der kører på efterårsferie.

Blikket på vejen

- Det kan ikke siges ofte nok, at man skal have blikket på vejen, når man kører bil. Der er som aldrig før kamp om vores opmærksomhed i det moderne hverdagsliv, siger han i en pressemeddelelse fra kommissionen.

Ud over at blive distraheret med andre gøremål, mens man kører bil, påpeger Rikke Rysgaard, at lav uopmærksomhed på strækninger, der umiddelbart virker ukomplicerede, kan få hjernen til at slappe af - og derfor ikke reagerer hurtigt nok, hvis bilen foran bremser hårdt op.

Samtidig kan ulykkerne også opstå, hvis man har fokus det forkerte sted inden eksempelvis et kryds, hvor oversigten i den ene side er dårlig, og man derfor kun har fokus der.

"KØR BIL, NÅR DU KØRER BIL

Rådet for Sikker Trafik, 59 kommuner og Forsikring & Pension har sat 3.000 røde plakater op langs vejene, hvor der står "Kør bil, når du kører bil" eller "Kør cykel, når du kører cykel".

 

Plakaterne er en del af en landsdækkende kampagne, der kører fra den 25. september til den 15. oktober, og som også kan ses i tv, biograferne, på web-tv og sociale medier.

Powered by Labrador CMS