Skjuler vaccine-videoer i børnespil

Sundhedsstyrelsen placerer vaccinekampagner i Youtube-børnevideoer og børnespil. SST har betalt casefamilier for at medvirke i kampagnen. Eksperter kalder kampagnen “problematisk” og “udspekuleret”

Kampagnevideo fra Sundhedsstyrelsen
Kampagnevideo fra Sundhedsstyrelsen

Citathistorie: 24syv

Sundhedsstyrelsen har købt reklameplads til kampagnevideoer om coronavaccination målrettet børn. Reklamerne afspilles i YouTube-videoer og iPad-spil, der har børn, helt ned til to år, som målgruppe.

Det kalder flere eksperter problematisk lørdag, i 24syv-programmet Mette & Magten, der har Anne Kirstine Cramon, som vært.

- Det bliver eksplicit bliver fortalt i videoerne, at man skal være vaccineret for at se sine venner. Der ligger en underliggende trussel der, og i en børnehjerne kan det blive opfattet sådan, at man må stå udenfor fællesskabet. Det er det, man kalder hundetræningspædagogik, når Sundhedsstyrelsen bruger det redskab, at børn kan få den gulerod, at de må se deres venner, hvis de er vaccinerede, siger Susanne Skaanning, der er cand. pæd.i pædagogisk psykologi med speciale i børns udvikling og barn-voksen-relationer

Videoerne følger familier, hvor både børn og voksne i forskellige familier fortæller bevæggrundene for at lade sig vaccinere. 

Blandt andet fortæller både børn og voksne, at de lader sig vaccinere for at kunne se deres venner eller bedsteforældre.

- Jeg skal passe på min mor, jeg skal passe på min lillesøster og jeg skal passe på min far, at han ikke får corona, lyder det blandt andet fra den syv-årige Marla i Sundhedsstyrelsens reklamefilm.

"Tankeløst"

Susanne Skaaning kalder det ”tankeløst”, at Sundhedsstyrelsen målretter den slags kampagne mod børn:

- Når man sniger kampagner ind af bagvejen - og bagom forældrene - kan det have konsekvenser. Det er i bedste fald tankeløst og i værste fald udspekuleret, når man forsøger at påvirke børn direkte. Der er en grund til at man bruger udtrykket ’det er lige så let som at stjæle slik fra børn’, og der er en grund til, at vi har en markedsføringslov, som alle andre skal følge. Etisk kan man stille spørgsmålstegn ved at Sundhedsstyrelsen udsender kampagner direkte til børn, der ikke endnu har udviklet evnen til kritisk tænkning.

Ekspert: Det er et problem

Også Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Syddansk Universitet stiller spørgsmålstegn ved kampagnen. 

Han mener, at Sundhedsstyrelsens kampagne er problematisk.

- Man kan godt stille spørgsmålstegn ved, at Sundhedsstyrelsens placerer videoer i situationer, hvor barnet er uforberedt og vaccine-videoerne popper uanmeldt op. Det ser jeg et problem i. At børn pludselig eksponeres for videoer om vacciner, de ikke selv har opsøgt som reklamer i spil og Youtube-videoer. Jeg er ikke sikker på, det er direkte ulovligt, men man i hvert fald godt stille spørgsmålstegn ved det, siger Sten Schaumburg-Müller.

Kampagnevideo fra Sundhedsstyrelsen
Kampagnevideo fra Sundhedsstyrelsen

- Sundhedsstyrelsen må gerne orientere om det, de mener, der er fagligt belæg for, men det er anderledes, når det handler om børn. Markedsføringsloven har meget skrappe regler for, hvad man må i forhold til børn - og det er i den kontekst problematisk at Sundhedsstyrelsen placerer videoer i produkter, som børn kan forestille at anvende uden at forældrene er der, uddyber han.

Fjerner videoer

Sundhedsstyrelsen vælger nu at suspendere deres annoncer på børne-YouTube og i iPad-børnespil. 

Det sker efter, at 24syv-programmet Mette & Magten rettede henvendelse til styrelsen, med spørgsmål om kampagnen.

- Det er uhensigtsmæssigt og beklageligt, at børn er blevet eksponeret for de her videoer uden deres forældre, og vi har stoppet annonceringen med dem, lyder det fra Eva Tolstrup Ziegler, kommunikationschef i Sundhedsstyrelsen, i Mette & Magten på 24syv.

30.000 kroner for medvirken

Sundhedsstyrelsen har, i forbindelse med udarbejdelsen af kampagnevideoerne, søgt efter en familie, med en anden etnicitet end dansk, til at deltage i optagelserne. 

I castingopslaget skriver Sundhedsstyrelsen, at de ”leder efter en familie, der er i tvivl omkring vaccination af egne børn”, som vil aflønnes med 30.000 kroner, for at medvirke i kampagnen.

Det var ”dumt”, siger Sundhedsstyrelsens egen kommunikationschef, Eva Tolstrup Ziegler, til programmet:

- Jeg kan godt forstå, at man kan være i tvivl om man kan stole på vores vaccinefilm, når vi har betalt en familie for at medvirke og indtage et bestemt standpunkt. Det har vi ikke været opmærksomme på og det er dumt.

Ingen kommentarer

Mette & Magten har rettet henvendelse til sundhedsminister Magnus Heunicke, såvel som Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff. 

De oplyser begge, at de ikke har nogen kommentar, men henviser til Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen svarer, at de hverken kan udtale sig på Heunicke eller Langhoffs vegne.

Powered by Labrador CMS