Skriger højt - så rammer Tanja vejen

Hvert år bliver knap 70 cyklister på landsplan ramt af en bildør, når parkerede uopmærksomme bilister åbner bildøren op i dem. Nu skal en adfærdskampagne minimere forekomsten af ulykkerne

Hvert år bliver 70 - måske flere - cyklister ramt af en bildør. Det kan få store konsekvenser
Hvert år bliver 70 - måske flere - cyklister ramt af en bildør. Det kan få store konsekvenser

Citathistorie: TV2 Lorry

- Det sidste, jeg kan huske, er, at jeg når at skrige meget højt og ryger ud midt på vejen. Derfra bliver alt uskarpt for mig, fortæller 49-årige Tanja Kjærside fra Karlslunde til TV 2 Lorry.

Hun blev en tidlig september-morgen for seks år siden ramt af en bildør, da hun var på vej til træning. Og så lå hun pludselig der på gaden. I smerter og fortvivlelse midt i et sving på Gåsebæksvej i Valby.

Tanja Kjærside havde fået et kraniebrud og en hjernerystelse.

Umiddelbart tænkte hun, at hun efter et stykke tid ville komme sig helt fra ulykken igen og vende tilbage til sit travle liv med arbejde, rejser og træning.

Et nyt liv

Sådan gik det ikke, og i stedet måtte hun indstille sig på et helt andet liv med mindre larm i forstaden og et 11-timers fleksjob med pause hver 20. minut.

- Et par år efter ulykken flyttede vi fra Frederiksberg til Valby, fordi der var for meget larm for mit hoved på Frederiksberg. Men det hjalp ikke, og derfor er vi i dag flyttet til Karlslunde, fortæller Tanja Kjærside.

- Mit arbejde kom jeg heller aldrig tilbage til. Jeg led for meget af følgerne efter hjernerystelsen som hovedpine og koncentrationsbesvær, siger hun. Efter mange år med arbejdsprøvninger blev jeg sidste år så tilkendt et fleksjob og ansættelse i Rådet for Sikker Trafik. Det er jeg meget glad for, men jeg kan slet ikke tage store opgaver. Derfor arbejder jeg blandt andet meget med rutineprægede opgaver. Alle dem jeg hadede før i tiden, siger hun til TV 2 Lorry.

70 om året

Og det står Tanja Kjærside langt fra alene med. Hun er nemlig en af de omkring 70 cyklister, der hvert år kommer ud for en ulykke, hvor en uopmærksom parkeret bilist åbner bildøren op i dem.

I alt har 657 cyklister været ude for en politiregistreret ulykke med cyklister mod åbne bildøre i perioden fra 2011-2020. Det viser ulykkesstatistik, som Vejdirektoratet har trukket for TV 2 Lorry.

Vejdirektoratet oplyser dog, at det reelle tal for ulykker kan være højere.

Store konsekvenser

Ofte er ulykkerne voldsomme og har vidtrækkende konsekvenser som i Tanja Kjærsides tilfælde, og nogle endda med dødelig udgang.

Derfor er hun glad for den kampagne, som netop nu er i hele bybilledet på Frederiksberg, så der kan komme et øget fokus på problemet.

I kampagnen bliver bilister blandt andet venligt mindet om at åbne bildøre forsigtigt, og så er der ligeledes asfaltfolie på flere udvalgte veje.

- Det er en væsentlig problemstilling at gøre noget ved. Derfor bliver vi ved med at gentage i kampagner, at vi skal passe på hinanden i trafikken med positive budskaber, som forhåbentlig kan føre til en adfærdsændring og dermed færre ulykker, siger borgmester i Frederiksberg Kommune, Simon Aggesen (K) til TV 2 Lorry.

Fokus på opmærksomhed

Det samme håber man på i Rådet for Sikker Trafik, hvor pressechef Søren Ørsted Pedersen også mener, at det handler om at få mere fokus på opmærksomhed.

Rådet for Sikker Trafik har udviklet en række gode råd til cyklister, hvor det blandt andet bliver fremhævet, at gode cykelvaner kan redde liv.

Det drejer sig om at vise hensyn, huske lygter og cykelhjelmen og droppe mobilen på farten.

Kampagnen på Frederiksberg er i bybilledet til og med uge 40.

Powered by Labrador CMS