Verdens ældste fundet i Danmark

Den hidtige rekord lød på 11 år, men nu er den altså blevet slået

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Radio4

Flere hundrede pindsvinekæber er blevet nærstuderet, og nu har en dansk forsker fundet det ældste nogensinde. 

Pindsvinet døde i en alder af 16 år.

Det er ph.d. og pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, som har aldersbestemt pindsvinet. 

- Det var helt fantastisk. Jeg blev simpelthen så berørt, at jeg fældede en tåre, fordi det var så fantastisk, at jeg sad med kæbeknoglen fra et 16 år gammelt pindsvin, fortæller hun til Radio4 om sin opdagelse af verdens ældste pindsvin.

- Mine kollegaer i laboratoriet grinede af mig, de synes, jeg var dybt åndssvag, lyder det. 

700 døde pindsvin indsamlet

Sophie Lund Rasmussen er ph.d. og forsker på Wildlife Conservation Research Unit på Oxford University og gæsteforsker på Aalborg Universitet. 

Hun står i spidsen for Det Danske Pindsvineprojekt, som har indsamlet 700 døde pindsvin fra borgere og internater i hele Danmark.

Det er et af de pindsvin, som nu er kåret som verdens ældste.

Skambidt af hund

Pindsvinet blev indleveret på et pindsvineinternat i Silkeborg efter at være blevet skambidt af en hund. Hans plejere navngav ham Thorvald og forsøgte at redde hans liv med antibiotika for at bekæmpe de infektioner, han fik efter hundebiddene. Blandt andet var Thorvalds penis ekstremt opsvulmet efter angrebet, og han døde af sine kvæstelser, inden medicinen virkede.

- Tænk sig at dø på den måde. Tænk sig at blive så gammel og så miste livet på grund af noget, der kunne være undgået. Vi kan virkelig hjælpe pindsvinene ved at holde vores hunde i snor, fortæller Sophie Lund Rasmussen i et interview med Radio4.

Sådan bestemmes alderen

Det 16-årige pindsvins almene sundhedstilstand var ellers god. Det får Sophie Lund Rasmussen til at vurdere, at pindsvin kan blive endnu ældre.

Den hidtidige rekord lød på 11 år. Det var et pindsvin fra Gudme på Fyn. Det var også Sophie Lund Rasmussen, der aldersbestemte det, som en del af sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt.

Pindsvinenes alder bestemmes ved skære deres kæber i ultratynde skiver og tælle årringene i kæberne under et mikroskop.

Verdens ældste pindsvin kommer fra Silkeborg. (Arkivfoto).
Verdens ældste pindsvin kommer fra Silkeborg. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS