14 år: Kastede 100 kilo kokain i vandet

To mænd har fået skærpet straffen

Udgivet Opdateret

To kokainsmuglere fik højere straffe efter at have anket.

Østre Landsret har torsdag dømt to mænd i sag om indsmugling af kokain via fragtskibet "Duncan Island", oplyser anklager Charlotte Ragus fra Statsadvokaten i Viborg.

Mændene, Vjaceslavs Maistrenko og Valerii Kapustin blev idømt henholdsvis 14 og 12 års fængsel.

De to blev sammen med to andre mænd dømt i november i fjor. Her blev alle fire straffet med fængsel i 12 år. De fire mænd er bosiddende i Letland, men Kapustin har under sagen oplyst, at han er russer.

Maistrenko og Kapustin valgte begge at anke dommene. Det fik anklagemyndigheden til at indgive en modanke mod de to og kræve en højere straf.

Men noget gik galt, og for så vidt angår Kapustin blev modanken indgivet for sent.

- Det er grunden til, at han har fået en lavere straf end den anden. Landsretten sagde, at han burde have haft samme straf, men fordi anken var indgivet for sent, så kan han ikke idømmes en højere straf end i byretten, lyder det fra Charlotte Ragus.

To smuglere skal nu 14 år i fængsel.
To smuglere skal nu 14 år i fængsel.

Skibet var ud over kokain lastet med broccoli og bananer og var på vej fra Ecuador til Sankt Petersborg i Rusland. Svenske myndigheder havde tippet dansk politi om skibet, og i første omgang blev 23 søfolk om bord varetægtsfængslet.

På det tidspunkt befandt containerskibet sig i farvandet ud for Langeland på vej mod Skt. Petersborg i Rusland.

Den ene dømte, en dengang 49-årig mand fra Letland, var om bord på skibet og kastede kokainen -100 kilo - i vandet i fire vandtætte sække.

To andre dømte samlede herefter pakkerne op i en mindre båd, hvorefter de transporterede kokainen til et mødested nær Tranekær på Langeland.

Her ventede den fjerde i en bil, som de pakkede kokainen ned i henblik på at transportere den til København og videre til ukendte steder i Skandinavien.

Politiet slår til

Længere nåede de imidlertid ikke, for politiet slog til og anholdt de tre mænd – en dengang 50-årig mand fra Rusland og to lettiske statsborgere på dengang henholdsvis 41 og 44 år – på Langeland.

Samtidig blev containerskibet Duncan Island bordet og de 24 besætningsmedlemmer anholdt.

Fire af dem blev tiltalt. Den ene, Maistrenko, var sømand på "Duncan Island". Han var elektriker. Tre andre stod for bjærgningen af de fire sække med kokain, som Maistrenko kastede i vandet. En af dem var Kapustin.

– Det er en større politiaktion, som kun kan udføres på grund af et godt samarbejde med vores danske og internationale politikolleger. Det er professionelle narkosmuglere, vi har anholdt, og samtidig har vi forhindret, at et stort parti narkotika har ramt det danske marked. Det er vist ikke for meget at sige, at det har været en god dag i dag, sagde centerchef for Center for speciel efterforskning, politiinspektør Dannie Rise dengang.

Tilfreds anklager

Charlotte Ragus fortæller til Ritzau, at man fra anklagemyndighedens side er meget tilfreds med dommen. For retten har sagt god for, at man godt kan differentiere i straffene, selv om de tiltalte er dømt for det samme.

- Dommen er et udtryk for, at anklagemyndigheden ikke nødvendigvis skal følge et princip om ensartethed, siger hun.

Et sådant princip ville have betydet, at anklagemyndigheden af egen drift skulle have anket sagen mod de to, som valgte af acceptere byretsdommen. 

Det havde været omkostningsfuldt for statskassen, og landsretten har med sin dom sagt god for, at den vurdering fra anklagemyndighedens side var i orden.

Powered by Labrador CMS