200 km/t: Ferrari bliver måske konfiskeret

Sportsvogn blev målt til mere end 200 kilometer i timen på en motorvej, hvor man højst måtte køre 110

Udgivet Opdateret

I en sag om såkaldt vanvidskørsel har Retten i Hillerød torsdag besluttet at trille et centralt spørgsmål til hjørne. Nemlig om en Ferrari skal konfiskeres eller ej.

Bilen blev målt til at køre med over 200 kilometer i timen på Frederikssunds-motorvejen i Smørum om formiddagen 2. april sidste år.

På strækningen er den højest tilladte hastighed 110 kilometer i timen.

Luksusbilen blev beslaglagt, fordi fartoverskridelsen var så høj, at betingelsen for at tale om vanvidskørsel var opfyldt.

Idømt 20 dages fængsel

Torsdag blev manden ved rattet idømt fængsel i 20 dage.

Desuden blev kørekortet frakendt i tre år. Manden er 60 år.

Den 60-årige ejer dog ikke selv bilen, og retten besluttede at udsætte afgørelsen af, om bilen kan konfiskeres.

Udsættelsen er sket med henvisning til, at Højesteret er i færd med at afgøre flere principielle sager om netop beslaglæggelse eller ej af køretøjer, som er ejet af en anden end føreren.

Har modtaget en håndfuld sager

Højesteret har modtaget en håndfuld sager om beslaglæggelse, som er blevet kritiseret for at være vidtgående, fordi man i nogle tilfælde straffer en anden end den, der har overtrådt færdselsloven på en grov måde.

Det er for eksempel familiemedlemmer, arbejdsgivere og leasingfirmaer.

Adgangen til beslaglæggelse med henblik på senere konfiskation af de køretøjer, som bruges til vanvidskørsel, blev indført 31. marts sidste år. Den hurtige sportsvogn ved Smørum blev dermed afsløret ganske kort tid efter.

Retten i Hillerød afventer Højesteret i forhold til om bilen skal konfiskeres - det er nemlig ikke føreren, der er ejer af bilen. (Arkivfoto.)
Retten i Hillerød afventer Højesteret i forhold til om bilen skal konfiskeres - det er nemlig ikke føreren, der er ejer af bilen. (Arkivfoto.)

Beslaglagt 1000 køretøjer

Siden ændringen af loven er godt 1000 køretøjer blevet beslaglagt på landsplan. Det oplyste politiet i foråret.

De biler, som konfiskeres af retten, sælges derefter af politiet.

Flere typer af lovovertrædelser bliver stemplet som vanvidskørsel. For eksempel hvis føreren har en promille over 2,00. Eller hvis kørslen er særlig hensynsløs.

Også uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder - og situationer, hvor farten er dobbelt så høj som tilladt - hører til i kategorien.

Vanvidsbilisme

Disse overtrædelser hører ind under loven om vanvidsbilisme:

- Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder - Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
- Særlig hensynsløs kørsel - Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel over 100 km i timen
- Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover - Spirituskørsel med en promille over 2,00

Kilde: Politi.dk
Powered by Labrador CMS