Advarer om ulovlige elcykler

Flere og flere kommer på vejene - nu sender politiet en advarsel

Udgivet Opdateret

Det kan give en stor bøde, hvis man kører på en elcykel, der ikke er godkendt i Danmark - og nu sender politiet en advarsel ud. 

Der er bliver nemlig solgt såkaldte Fatbikes på nettet, som Sydøstjyllands Politi kan konstatere, at flere og flere unge købe - på trods af at de er ulovlige. 

-  For nyligt standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 km/t, uden der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en el-cykel men en stor knallert,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund i en pressemeddelelse. 

Lovbruddet betød, at begge fik bøder for i alt 11.500 kroner samt en lovning om, at cyklerne ville blive konfiskeret, hvis de blev standset igen. 

-  Vi vil gerne bede forældre og unge mennesker om at tjekke en ekstra gang om den el-cykel, de er ved at købe over nettet, rent faktisk er lovlig i Danmark, fortsætter Vicepolitiinspektøren. 

Det er disse cykler, politiet nu har opmærksomhed på.

LOVEN OM ELCYKLER I DANMARK

I Danmark er der to lovlige versioner af el-cykler:

  • Almindelige el-cykler, der ikke kan køre mere end 6 km/t, uden der trædes i pedalerne, og som kun kan hjælpe op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Cyklerne skal overholde maskindirektivet, være CE-mærket og max have en effekt på 250 watt. Der er ingen krav om alder, hjelm eller forsikring.
  • Speed pedelecs, der er en særlig hurtig form for el-cykel. Disse kan køre op til 20 km/t, uden der trædes i pedalerne, og op til 45 km/t, når man træder i pedalerne. Ved brug af speed pedeles er der blandt andet krav om brug af hjelm, aldersbegrænsning, kørekort og forsikring.

Almindelige el-cykler

  1. Der må kun være én motor på cyklen
  2. Motoren må kun hjælpe til, når der trædes i pedalerne. Nogle el-cykler har dog en såkaldt "gå-assistent", der kan trække med op til 6 km/t. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper mv.
  3. Motoren må max give effekt på 250 watt
  4. Motoren må kun hjælpe til op til 25 km/t. Derefter skal den slå fra
  5. For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
  6. Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.
  7.   

    Speed pedelecs

      Det er forbudt at køre på speed pedelec, hvis du er under 15 år Hvis du er 15-17 år, skal du have kørekort til lille knallert eller have taget kørekort til bil efter reglerne om kørekort til 17-årige Hvis du er 18 år eller derover, er der ikke krav om kørekort Du skal køre efter cykel-reglerne. Dvs. at du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og –skiltning Du skal køre med cykelhjelm. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger en særlig speed pedelec-hjelm (godkendt efter NTA 8776), som beskytter hovedet bedre end en almindelig cykelhjelm Du skal køre med lys på cyklen hele døgnet Du må ikke have passagerer med på speed pedelec, og du må ikke have cykelanhænger bagpå Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer Når du kører på speed pedelec, er du erstatningsansvarlig for skader, du forvolder, på samme måde som hvis du kører andre motordrevne køretøjer, fx knallert eller bil Du skal have tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring og altid medbringe din præmiekvittering.

Powered by Labrador CMS