Danskere skyldige i naturgas-kartel

Nu er to firmaer dømt

To virksomheder er sigtet for at have lavet aftaler om priser på naturgasfyr.
Udgivet Opdateret

To selskaber og fire tidligere chefer har brudt konkurrenceloven, da der i 2014 blev lavet en aftale om priser for service på naturgasfyr.

Det konkluderer Retten i Glostrup i en dom torsdag.

HMN Naturgas, der nu er under opløsning, samt en underleverandør straffes med bøder på hver otte millioner kroner.

Aftale fra 2014

To af de tiltalte personer straffes hver med en bøde på 100.000 kroner, mens den tredje får en bøde på 75.000 kroner.

 Den fjerde skal betale en bøde på 50.000 kroner.

Sagen udspringer af en aftale fra 2014, som HMN Naturgas - det dengang største naturgasselskab i landet - indgik med de to underleverandører Gastech og Kiertner samt brancheorganisationen Debra om priser for service af naturgasfyr.

Grov kartelaftale

Det var en klar overtrædelse af konkurrenceloven, lød konklusionen fra Konkurrencerådet i 2016. Det er senere stadfæstet af flere instanser.

Konkurrencerådet anmeldte sagen til politiet, og HMN Naturgas og underleverandøren Gastech-Energi samt fire tidligere chefer blev tiltalt.

Sagens anklagere mente, at den konkurrencebegrænsende virksomhed var at betragte som en grov kartelaftale. Det har retten dog ikke fundet bevist. Derfor idømmes de tidligere chefer bøder og ikke fængselsstraffe.

Skiftet navn

Men der er tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, fremgår det af rettens omtale af dommen.

Selskaberne er skyldige i konkurrencebegrænsende virksomhed. De fire tidligere chefer har ifølge retten medvirket ved at have indgået aftalen.

HMN Naturgas, der siden sagens begyndelse har skiftet navn til Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab, er i dag under opløsning efter at have solgt sine aktiviteter, da gasdistributionen skal samles.

Stod for mere end halvdelen

Selskabet solgte service på gasfyr. Det udførte ikke selv servicen, men havde en række servicepartnere. De stod for eftersyn, udkald ved akut behov og reservedele.

Underleverandørerne udbød også selvstændigt service til kunderne og var dermed også konkurrenter, har anklageren fremført i sagen.

HMN Naturgas dækkede et område med 226.000 naturgaskunder i Øst- og Nordjylland samt i Nordsjælland og hovedstadsområdet, hvilket er omkring 55 procent af de samlede husstande med naturgas.

Priser skulle stige

Med aftalen skulle HMN's slutbrugerpriser på service af naturgasfyr stige. Dermed kunne Gastech, Kiertner og en række andre servicepartnere hæve deres abonnementspriser.

Forsvarerne i sagen har dog hæftet sig ved, at en del af aftalen var, at priserne på reservedele samtidig skulle ned. Derfor endte slutbrugeren i sidste ende faktisk med at betale mindre samlet set.

Der er en frist på to uger i forhold til anke af dommen.

NATURGAS I DANMARK

Rygraden i gasinfrastrukturen er transmissionssystemet, der leder naturgas fra Nordsøen ind til distributionsnettene på landjorden. Distributionsnettene udgør forbindelsen til kunderne. Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen. Gaslagrene anvendes til sæson- og døgnudjævning og som nødlager i tilfælde af forsyningssvigt.

Kilde: Energistyrelsen
Powered by Labrador CMS