Én skød - men alle blev frikendt

En anklager vil i landsretten have syv mænd dømt for skuddrabet på en 20-årig mand i Rungsted. Byret frifandt

Østre Landsret har afsat 19 dage til at behandle sagen om drabet på en 20-årig mand, der i 2019 blev skudt i Rungsted. Otte mænd blev frikendt i byretten, men anklagemyndigheden ankede til landsretten. Sådan så der ud på Strandvejen i 2019.
Østre Landsret har afsat 19 dage til at behandle sagen om drabet på en 20-årig mand, der i 2019 blev skudt i Rungsted. Otte mænd blev frikendt i byretten, men anklagemyndigheden ankede til landsretten. Sådan så der ud på Strandvejen i 2019.
Udgivet Opdateret

Retten i Helsingør var i januar sidste år overbevist om, at en eller flere af de otte mænd, der sad anklaget for skuddrabet på en 20-årig mand, affyrede skuddene.

Alligevel fandt retten ikke, at der var beviser nok, og de blev alle frikendt.

Nyt forsøg

Men nu gør anklagemyndigheden et nyt forsøg i Østre Landsret, hvor ankesagen mod syv af de tiltalte begynder torsdag. 

Sagen mod den ottende har Statsadvokaten droppet at føre videre i landsretten.

Drabet skete i forbindelse med et voldsomt sammenstød på Rungsted Strandvej i Rungsted 6. april 2019. En mand på 20 år fra Nivå blev ramt af et skud i panden og døde. En anden mand blev ramt af fem skud i benene.

Efter skyderiet dukkede Nordsjællands Politi op i særdeles højt antal. I den forbindelse blev der søgt en række ting.

Det var ikke kun var tekniske spor, der var en del af den aktive søgning. Svært bevæbnet politi gik rundt på gader og stræder, og flere med formodet involvering i sagen blev set iført DNA-dragter.

“Nordsjællands Politi var massivt til stede i Rungsted umiddelbart efter skyderiet, hvor man udover sikring og indsamling af spor og oplysninger fra vidner også ledte efter en eller flere gerningsmænd til skyderiet”, skrev politikredsen dengang i en pressemeddelelse.

De otte mænd blev tiltalt for drab og drabsforsøg, og ifølge anklageskriftet var der tale om en konflikt mellem en gruppe fra Kokkedal og en anden fra Nivå.

Seks af syv for retten

I tiden op til drabet havde Nivå-gruppen angiveligt truet eller generet nogle af de unge mænd fra Kokkedal.

Seks af de syv mænd, der nu skal for landsretten, bekræftede i byretten, at de var på stedet, da sammenstødet skete og udviklede sig blodigt. Fire af dem havde efterfølgende krudtpartikler på hænderne.

Tavsheden var massiv i byretten, hvor de tiltalte i vidt omfang ikke ville udtale sig. Ingen har kunnet eller villet fortælle, hvem der affyrede skuddene fra en 9-millimeterpistol.

Byretten udtalte dog i afgørelsen, at den fandt det "ubetænkeligt at lægge til grund, at skuddene blev affyret af en eller flere af de tiltalte".

- Hændelsesforløbet giver imidlertid ikke i sig selv hverken nogen forklaring på eller noget bevis for, hvem af de tiltalte der affyrede skuddene, lød det.

Ikke tidligere dømt

Samtidig afviste retten, at mændene fra Kokkedal kunne siges at have udgjort en bandegruppering på tidspunktet for drabet. 

De er ikke tidligere dømt for kriminalitet i forening.

Derimod var Nivå-gruppen opført som en overvåget gruppe hos politiet, og det ifølge retten var det den side, som opførte sig aggressivt i Rungsted den aften i april.

Ekstra Bladet skrev dengang, at det var to grupperinger, der skal være afhoppergrupper fra det tidligere Loyal to Familia, der var involveret.

“Mødet mellem de to grupperinger førte ifølge Ekstra Bladets oplysninger i første omgang til håndgemæng. På et tidspunkt blev der hentet våben, og der blev siden afgivet skud”, skrev avisen.

I byretten ville tre af de seks nævninger dømme to af de tiltalte for drab og drabsforsøg, men de var i undertal, hvorfor det endte med frifindelse.

Det bliver en omfattende sag i Østre Landsret, der har afsat 19 dage. 

Afgørelsen ventes i juni.

Powered by Labrador CMS