Falsk bedemand svindlede enker

En 25-årig mand gav i opkald til enker sig ud for at være bedemand og fik dem til at overføre penge

Manden tilstod sin gerning
Manden tilstod sin gerning
Udgivet Opdateret

En lang række ældre kvinder, der netop var blevet enker, blev narret til at overføre penge eller give koder til en 25-årig mand, der udgav sig for at være bedemand eller fra Skifteretten.

56 ofre blev bedraget for lidt over 2,2 millioner kroner, da manden ringede til dem i løbet af 2020.

Københavns Byret har torsdag idømt den 25-årige en tillægsstraf på seks måneder. Straffen kommer oveni en straf på tre års fængsel, som han fik sidste år for lignende svindel.

Erkendte sig skyldig

I de to sager er der samlet svindlet for cirka 4,6 millioner kroner, og samlet koster svindlen ham altså tre et halvt års fængsel.

I retssal 37 erkendte den 25-årige sig skyldig. Han forklarede, at han i første omgang bedrog otte ofre ved at få dem til at oplyse koder, så han kunne logge ind på deres netbank.

48 andre blev bedraget til at overføre for fiktive regninger, efter at han havde fundet oplysninger om dem via dødsannoncer og De Gule Sider. Yderligere 190 blev forsøgt svindlet.

Lider af ludomani

For nogle af kvinderne kunne han finde ud af, hvem deres bedemand var, og han ringede og udgav sig for at være vedkommende. Andre fik eksempelvis at vide, at han var "Andreas Mikkelsen" fra Skifteretten - en opdigtet person.

- Det var nogle drengestreger, der udviklede sig til alvorlig økonomisk kriminalitet, sagde den 25-årige, der har mørkt hår og fuldskæg.

Han forklarede, at han havde gæld og lider af ludomani, og så rejste han til Tyrkiet for at komme væk fra problemerne. Herfra ringede han til enkerne.

Fik lille del

Når pengene var overført til konti, som han havde rådighed over, fik han hjælp fra andre til at hæve eller overføre pengene videre for at sløre svindlen. Men ifølge den 25-årige endte han kun selv med en mindre del.

- Det skal selvfølgelig ikke retfærdiggøre det, jeg har lavet, sagde han.

Den 25-årige er allerede i gang med at afsone den tidligere dom i det åbne Horserød Fængsel. I retsmødet lovede han dommeren, at det er sidste gang, at han er i fængsel.

Speciel og grov måde

- Jeg skal have lidt stabilitet i mit liv. Nu har jeg også en kæmpe gæld, som jeg skal begynde at afvikle, sagde han.

Anklager Stefan Kristensen lagde i retten vægt på, at han har udnyttet mennesker, der var et meget sårbart sted i livet.

- I denne her sag har vi haft en noget special og grov fremgangsmåde ved, at man kontakter ældre, hovedsageligt kvinder, som lige har mistet deres mand, sagde han.

Den 25-årige har accepteret dommen.

Mit digitale selvforsvar

Mit digitale selvforsvar er en app udgivet i samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden. Formålet med appen er, at give forbrugere mulighed for at gennemskue fup og svindel på nettet og undgå at blive ofre for it-kriminalitet.

Har man appen installeret på en Iphone eller Android-telefon, får man mulighed for at modtage advarsler, der handler om aktuelle trusler. Truslerne er af vidt forskellig karakter og kan både være falske sms’er, falske mails og forskellige former for phishing-angreb, fuptelefonopkald og meget, meget andet.

Ifølge dem, der står bag appen, sendes advarslerner ud på baggrund af oplysninger leveret via samarbejdspartnere. Disse partnere er blandt andet politiet, banker, Forbrugerombudsmanden og andre.

Man har også selv mulighed for at sende tips ind via appen, og viser disse tips sig at være korrekte, kan også de indgå i beslutningen om at advare om en ny form for svindel, der huserer på nettet.

Appen byder også på guides og tips til, hvordan man beskytter sig selv på nettet, og hvad man skal gøre, hvis skaden allerede ér sket.

Mit digitale selvforsvar på Apple Itunes.

Mit digitale selvforsvar på Google Play. 

Læs mere om Mit digitale Selvforsvar hos Tænk.

Powered by Labrador CMS