Fejl gav lavere straf i skudsag

Fyns Politi kalder det en beklagelig fejl, at bevæbnet mand fra Vollsmose kun fik tre et halvt års fængsel

En mand fra Vollsmose fik lavere straf grundet en fejl hos Anklagemyndigheden
Udgivet Opdateret

Havde anklagemyndigheden gjort sit arbejde ordentligt, skulle en 19-årig mand efter alt at dømme have været straffet med mindst fem års fængsel i en sag om skyderi og trusler i Vollsmose i Odense.

Men da der faldt afgørelse i sagen før jul, lød dommen på tre et halvt års fængsel. Fyns Politi kalder selv anklagemyndighedens forsømmelse for "en meget beklagelig fejl".

Affyrede seks skud

Det fremgår af et svar fra justitsministeren til Folketingets Retsudvalg. I udvalget undrede Dansk Folkepartis Peter Skaarup sig i december over dommen og valgte at spørge om, hvorfor straffen ikke var højere.

Sagen drejer sig om en 19-årig mand, som i april 2021 affyrede seks skud i bydelen Vollsmose i Odense. Han ramte ingen, men blev dømt for at udsætte andre folk for fare og for besiddelse af skydevåben.

Truede 14-årig pige

Under flugten fra stedet truede han to piger. Blandt andet rettede han pistolen mod den ene piges hoved. Hun var 14 år, fremgår det af svaret til Retsudvalget.

Anklagemyndigheden havde i sagen undladt at inddrage en skærpende bestemmelse i straffeloven, lovens paragraf 81 b. Den siger, at når skydevåben besiddes på et offentligt sted, så kan straffen forhøjes med 50 procent.

Mindst fem år

Alt i alt betyder det, at sagen burde have været rejst ved et nævningeting, og at anklagemyndighedens påstand burde have lydt på mindst fem års fængsel og ikke tre et halvt år.

Både Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten er enige med Fyns Politi i, at straffen burde have været markant højere.

Statsadvokaten i Viborg har bedt Fyns Politi om en redegørelse for, hvorfor tiltalen ikke var rejst korrekt, samt oplysning om, hvilke tiltag der skal gøres for at forhindre en gentagelse.

Fyns Politi

Fyns Politi betjener 485.000 borgere og har et areal på godt 3.500 km2. Politikredsen dækker ti kommuner, nemlig Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø.

Fyns Politi blev grundlagt den 1. januar 2007 ved politireformens sammenlægning af landets daværende 54 til 12 kredse.

Fyns Politi har knap 800 medarbejdere - heraf arbejder ca. 60 i Anklagemyndigheden. Ca. 620 medarbejdere er politiuddannede, ca. 40 er jurister og ca. 140 har en administrativ eller akademisk uddannelse.

Hovedstationen for Fyns Politi ligger på Hans Mules Gade i Odense, hvor bl.a. politidirektør, stabsfunktioner, Beredskabscenter, Efterforskningscenter, Patruljecenter og Anklagemyndigheden og er placeret.

Derudover er der en større lokalpolitistation i Svendborg med bl.a. udlændingeekspedition, ligesom der er en nærstation i Vollsmose og færdselsafdelingen som er beliggende i Nyborg.

Kilde: Fyns Politi
Powered by Labrador CMS