Lad jubilaren afgå ved døden

Den såkaldte fristad Christiania kan fejre 50 års jubilæum - men der er intet at fejre, skriver Newsbreak.dk's chefredaktør Claus Jessen i denne kommentar

Udgivet Opdateret

I disse dage er det 50 år siden, at en række unge oprørere i København trængte ind og besatte et nedlagt kaserneområde på Christianshavn i København.

Den officielle grundlægger af fristaden Christiania var den nu afdøde journalist og forfatter Jacob Ludvigsen, som med sin krøllede hjerne livet igennem stod bag en række skrupskøre tiltag.

Blandt andet ville han have indført en særlig valuta for borgere på Bornholm, hvor han selv boede en stor del af sit liv.

Det var også Ludvigsen som i stor stil forfattede Christianias egen grundlov, da Danmarks Riges Grundlov åbenbart ikke skulle gælde i Christiania. 

Der er dog ingen grund til at holde festtaler og skåle over Christianias 50 års jubilæum. I stedet kunne man ønske sig, at jubilaren for længst var afgået ved døden.

Hvad der for mange år tilbage blev kaldt et social eksperiment er endt i et morads af kriminalitet og vold. Hashhandlen foregår åbenlyst i Pusherstreet, hvor politiet kun ved særlige lejligheder tør bevæge sig ind. 

Mord, vold og gangster-opgør har i årevis præget livet i den såkaldte fristad.

I dag styrer Hells Angels, Loyal To Familia og Satudarah nådesløst narkohandlen i Christiania. De aldrende beboere kan intet stille op mod den kriminelle overmagt.

Når man gennemlæser historien om Christiania, må man tage sig til hovedet. Det er ufatteligt, hvad skiftende regeringer gennem de seneste mange år har måttet finde sig i og har accepteret.

Først i 2013 besluttede Folketinget, at der gælder de samme love og regler i Christiania, som i resten af samfundet!

Det hele begyndte som et eksperiment på Christianshavn for 50 år siden. Men forehavendet  er endt i en langt større afprøvning: 

Hvor længe skal og vil resten af Danmark stiltiende se på galskaben?

Hvis der var blot en anelse fornuft tilbage i hovederne hos vores politikere, så blev Christiana omgående lukket og slukket. 

Det smukt beliggende område kunne bruges til at opføre ældreboliger, hvor vores ældre medborgere, der et helt livet har passet deres arbejde og betalt skat, kunne få et dejligt og velfortjent sted at bo i den pulserende storby.

Et sådant drømmesyn er imidlertidig ikke muligt. 

I 2012 overtog christianitterne gennem en fond kaserneområdet med et afdragsfrit kreditlån.

Samfundet stillede sågar garanti for lånet på de 76 millioner kroner.

Så nu kan rockerbander og mordere agere videre i fristaden.

Oven i købet med statsgaranti.

Powered by Labrador CMS