- Meget farligt årti med militære spændinger

Igangværende konflikter rundt om i verden bebuder "et mere farligt årti", konkluderer institut i rapport

Udgivet Opdateret

Globalt militært forbrug og Danmarks forsvar

Globalt militært forbrug nåede rekordhøje 2200 milliarder dollar, drevet af respons på Ruslands invasion af Ukraine.

Danmark styrker sit forsvar gennem Nato og regionale samarbejder, men kæmper med personalemangel og er afhængig af import af forsvarsudstyr.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Konflikten mellem Hamas og Israel, Ruslands invasion af Ukraine og stigende spændinger i Indo-Stillehavet og Afrika varsler, at det "sandsynligvis vil blive et meget farligt årti".

Det skriver Det Internationale Institut for Strategiske Studier (IISS) ifølge nyhedsbureauet AFP i sin årlige rapport om globale militære kapaciteter og forsvarsøkonomi for over 170 lande.

500 sider

Rapporten, der strækker sig over mere end 500 sider, er blevet præsenteret tirsdag middag i London.

Danmarks forbindelse til Nato og regionale naboer blev styrket i 2023 ved blandt andet at have prioriteret de baltiske områder, skriver institut i rapport. Her ses danske soldater på Adazi militærbasen i Letland. (Arkivfoto).

Det pointeres i rapporten blandt andet, at Irans levering af missiler til houthierne i Yemen og droner til Rusland understreger landets voksende indflydelse i konfliktzoner.

Usikkerhed

En ny æra, der er forbundet med usikkerhed, er med til at nulstille det globale militære landskab og har fået USA og Europa til at øge produktionen af missiler og ammunition "efter årtier med underinvestering", hedder det i rapporten.

Delvist drevet af Nato-medlemmers respons på Ruslands invasion er det globale militære forbrug vokset med lidt over fem procent og nåede et rekordhøjt niveau på 2200 milliarder dollar, skriver instituttet.

Blevet styrket

Danmarks forbindelse til Nato, det nordiske forsvarssamarbejde Nordefco og regionale naboer er blevet styrket, lyder det.

Det er sket ved, at Danmark har prioriteret de baltiske og arktiske regioner og bestræbt sig på at modtage og huse allierede, der udstationeres i landet som forstærkninger.

Instituttet pointerer, at Forsvarets udfordringer, herunder mangel på personale, påvirker den operationelle evne, og at Forsvaret har en begrænset evne til at udstationere væbnede styrker uafhængigt af andre lande.

Er afhængig

Danmark er afhængig af importeret forsvarsudstyr, men opretholder en lille forsvarsindustri, der fokuserer på eksport til Europa og Nordamerika, lyder det.

Ifølge instituttets data voksede det europæiske forsvarsbudget med fire procent mellem 2022 og 2023, mens budgettet på tværs af EU voksede med seks procent.

Det viser, at det ikke kun er et Nato-medlemskab, der driver stigningerne, skriver instituttet.

Kun ti lande

Det tilføjes, at ti europæiske lande i forsvarsalliancen sidste år nåede Natos mål om at bruge mindst to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvarsudgifter.

Ifølge regeringens 2030-plan skal der afsættes yderligere milliarder til Forsvaret, så Danmark permanent opfylder målet.

Landene i Nato retter sig mod at øge deres indkøb af udstyr, herunder våben, og bruge flere penge på forskning, hedder det.

Powered by Labrador CMS