Så mange bilister er sigtet

Lov om vanvidskørsel trådte i kraft for tre år siden. I 2023 blev færre sigtet sammenlignet med året før

Udgivet Opdateret

Vanvidskørsel i Danmark

Over 3200 sigtelser for vanvidskørsel siden 2021, med en ny lov der tillader beslaglæggelse af køretøjer.

I 2023 alene, 902 sigtelser for vanvidskørsel, hvoraf mange involverer spirituskørsel med høj promille.

Blandt de beslaglagte køretøjer blev en Lamborghini solgt på auktion, og kendisfrisør Dennis Knudsen blev dømt for vanvidskørsel.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

I løbet af de seneste tre år er flere end 3200 bilister blevet sigtet for vanvidskørsel.

Det skriver TV2 på baggrund af tal fra Rigspolitiet.

En ny lov om vanvidskørsel trådte i kraft 31. marts 2021. Loven betyder blandt andet, at politiet har fået mulighed for at beslaglægge og bortauktionere køretøjer, som blev brugt til vanvidskørsel.

I 2023 var der 902 sigtelser for vanvidskørsel. Året før lød antallet på 1297, skriver TV2.

I år har der til og med 13. marts været 129 sigtelser.

Vanvidskørsel er i loven defineret ud fra en række ting.

Det gælder blandt andet kørsel med en hastighed over 200 kilometer i timen samt spirituskørsel med en promille over to.

Flere end 2000 af de samlede sigtelser relaterer sig til spirituskørsel, skriver TV2. Lidt flere end 700 sigtelser drejer sig om hastighedsovertrædelser.

At så mange af sigtelserne relaterer sig til spirituskørsel kommer bag på politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Kommunikationsafdeling.

- At spiritus ligger så højt, overrasker mig. Det er ganske skræmmende at der er nogle, der kører rundt i trafikken med så høj en promille på mindst 2,0. Det synes jeg, er rigtig, rigtig voldsomt, siger han til TV 2.

1902 biler beslaglagt

Fra 1. april 2021 til 20. marts 2023 beslaglagde politiet i alt 1902 køretøjer med henblik på konfiskation. Det skrev Justitsministeriet i en pressemeddelelse i marts 2023.

Ifølge TV 2 har det ikke været muligt at få Rigspolitiet til at oplyse, hvor mange af sigtelserne der indtil i dag har ført til konfiskeringer.

Tidligere i marts blev en Lamborghini Huracán Spyder, som Nordjyllands Politi beslaglade i 2021, solgt for 1,9 millioner kroner på auktion.

Bilens tidligere ejer blev stoppet og sigtet for vanvidskørsel ved Hjørring. Ifølge TV 2 Nord blev den daværende ejer, en 32-årig norsk statsborger, målt til at køre mindst 228 kilometer i timen på Hirtshalsmotorvejen.

Dennis Knudsen dømt

Også kendisfrisøren Dennis Knudsen er blevet sigtet og siden dømt for vanvidskørsel.

Det skete efter en episode på Molslinjens færgeleje i Aarhus, hvor Dennis Knudsen insisterede på at komme med en færge, selv om færgebommen var nede, fordi det var for sent at køre om bord.

Ifølge en medarbejder kørte Dennis Knudsen imod hende og klodsede først bremserne på bilen, idet kølerhjelmen ramte hendes mave.

Dennis Knudsen blev idømt 40 dages betinget fængsel. Desuden fik han frakendt førerretten i et år, lige som hans bil, en Audi Q7, blev konfiskeret.

Powered by Labrador CMS