Spærres inde på ubestemt tid

45-årig mand udsatte kvindelig bekendt for grov vold og voldtægt på sin bopæl

Udgivet Opdateret

En 45-årig mand er torsdag ved Retten i Herning blevet idømt forvaring for at have udsat en nu 28-årig kvindelig bekendt for grov vold, voldtægt og blufærdighedskrænkelse.

Det oplyser Retten i Herning på sin hjemmeside.

Slog hende i hovedet

Et enigt nævningeting fandt 8. marts manden skyldig i grov vold ved at have rykket kvinden ud af en parkeret bil, tildelt hende flere lussinger og kastet en gummihammer i ryggen på hende.

Manden trak herefter kvinden ind på sin bopæl i Ikast, hvor han skubbede hende ned på en sofa og slog hende flere gange i hovedet.

Fastholdt op ad væg

Den 45-årige er kendt skyldig i voldtægt ved at have gennemført samleje med hende, mens hun var fastholdt op ad en væg.

Formerne for livs-indespærring

Hvis en forbryder ikke er sindssyg eller på anden måde uegnet til straf, kan personen dømmes til indespærring på ubestemt tid på to forskellige måder.

LIVSTID:

* Fængsel på livstid betragtes som landets strengeste straf og er som udgangspunkt en dom til fængsel resten af livet.

* I gennemsnit bliver livstidsdømte dog løsladt efter 16-17 års fængsel.

* Tidligst efter 12 år kan en livstidsfange blive prøveløsladt. Det er Kriminalforsorgen, der træffer afgørelsen efter indstilling fra fængslet, hvor den dømte afsoner.

* Hvis Kriminalforsorgen skønner, at der er fare for ny kriminalitet, kan ansøgning om prøveløsladelse afvises. Dette kan afsoneren indbringe for retten efter 14 år.

* Før prøveløsladelse af en livstidsfange skal der indhentes en udtalelse fra Retslægerådet om personens farlighed.

* På den baggrund ender nogle fanger med at tilbringe flere årtier bag tremmer. To nuværende afsonere har således siddet i over 30 år.

* Det drejer sig om henholdsvis Naum Conevski, der i 1984 likviderede to unge mænd på Amager, og Seth Sethsen, der året efter begik rovmord på en taxichauffør i Albertslund.

* For øjeblikket afsoner 25 personer en livstidsdom i Danmark.

FORVARING:

* En dom til forvaring er ligesom livstid en frihedsberøvelse på ubestemt tid.

* Teknisk set er forvaring ikke en straf, men en foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod meget farlige personer.

* Forvaring gives i tilfælde, hvor personernes forbrydelse ikke i sig selv er så grov, at eksempelvis fængsel på livstid er aktuel, men hvor risikoen ved at sætte en udløbsdato på straffen vurderes til at være for stor.

* Efter højst tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for at iværksætte en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen efter højst et år og så fremdeles. Afgørelsen ligger dog suverænt hos domstolene.

* I modsætning til en livstidsdom er der i teorien altså ingen nedre grænse for, hvor længe en forvaringsdømt skal sidde i fængsel.

* Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder i fængsel. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.

* Sidste år oplyste Kriminalforsorgen, at den person, der havde siddet længst, på det tidspunkt havde tilbragt 21 og et halvt år i sin celle.

* For øjeblikket afsoner 67 personer en forvaringsdom.

Kilder: Ritzau, Straffeloven, Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden og Anstalten ved Herstedvester.

Forholdene fandt sted i slutningen af juli 2022.

Manden blev frifundet for at have frihedsberøvet kvinden. 

Gentagne gange

I sin dom lagde retten vægt på, at den 45-årige blandt andet fire gange tidligere er dømt for grov vold, og at manden har været vedholdende i sin kriminalitet.

En retspsykiatrisk erklæring og en udtalelse fra Retslægerådet bidrog til en samlet vurdering af, at den 45-årige "frembyder en nærliggende fare for andres liv", mener retten.

For at blive idømt forvaring skal man blandt andet udgøre en fare for andres liv, helbred og frihed, og der skal være en risiko for, at personen igen begår grov personfarlig kriminalitet.

Den 45-årige, der ankede dommen på stedet, skal desuden betale 100.000 kroner i godtgørelse til den forurettede.

Powered by Labrador CMS