To minkavlere tiltalt

To gange i december 2021 fandt Fødevarestyrelsens kontrol et større antal mink. Sagerne kommer nu for retten

Udgivet Opdateret

Stort set samtidig med at det igen er blevet tilladt at avle mink i Danmark, er to minkavlere blevet tiltalt for ulovlig minkavl.

Det drejer sig om en avler fra Thyholm og en avler fra Løvel ved Viborg, som med en uges mellemrum blev anmeldt til politiet i december 2021. Det var Fødevarestyrelsen, som anmeldte avlerne, efter at styrelsens kontrollanter havde fundet mink på de to farme.

Havde 233 mink

Hos Midt- og Vestjyllands Politi oplyser specialanklager Ulrik Panduro til Ritzau, at der er rejst tiltale i begge sager. I begge tilfælde gælder, at der er rejst tiltale mod et selskab og mod en fysisk person.

Sagerne er rejst som domsmandssager, hvilket giver mulighed for at idømme fængselsstraf, oplyser Ulrik Panduro.

Minkavleren fra Thyholm er tiltalt for at have holdt 126 mink, selv om det var forbudt.

Avleren fra Løvel er tiltalt for at have holdt 233 mink. Han er desuden tiltalt for at have holdt 64 ræve i bur, hvilket har været forbudt i flere år.

Potentiel fare

Anklagemyndigheden mener, at det er sket som led i erhvervsvirksomhed med henblik på at opnå en økonomisk fortjeneste, og at folkesundheden på grund af den daværende coronaepidemi blev bragt i potentiel fare.

Det blev ved lov forbudt at holde mink i Danmark den 29. december 2020.

Landets minkavlere fik dog allerede i november 2020 i forlængelse af et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) besked på at aflive alle mink.

Fik advarsel

Der var imidlertid ikke lovhjemmel til at træffe den beslutning, og hele forløbet fik efterfølgende massiv kritik.

Det førte til nedsættelsen af en granskningskommission, hvis konklusioner førte til tjenestelige sanktioner over for flere embedsfolk i det administrative Danmarks absolutte top.

I den milde ende fik Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, en advarsel, og Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, fik en irettesættelse.

I retten til oktober

I den mere alvorlige ende blev rigspolitichef Thorkild Fogde og den tidligere departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard begge fritaget for tjeneste.

Statsministeren selv fik en såkaldt næse af Folketinget.

Af de to sager, hvor der nu er rejst tiltale, er den ene - sagen fra Løvel - blevet berammet til behandling i Retten i Viborg den 9. oktober. Sagen fra Thyholm er endnu ikke berammet. Den skal behandles ved Retten i Holstebro.

Fra 1. januar 2023 er det igen tilladt at avle mink i Danmark.

To minkaflevere fra Midt- og Vestjylland er tiltalt for at have holdt mink trods forbud. Den første sag kommer for retten til oktober. (Arkivfoto).
To minkaflevere fra Midt- og Vestjylland er tiltalt for at have holdt mink trods forbud. Den første sag kommer for retten til oktober. (Arkivfoto).

Overblik over mink-sagen

* April:

Der bliver konstateret covid-19 i to hollandske minkbesætninger.

* Juni:

15. juni findes der covid-19 i en minkbesætningen i Danmark, nærmere bestemt i Hjørring.

17. juni skriver Sundhedsstyrelsen, SST, og Statens Serum Institut, SSI, at “såfremt der kan ske smitte fra mink til mennesker, kan mink udgøre et smittereservoir, der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.”

Det anbefales, at covid-19 i mink undersøges nærmere.

19. juni: Det bliver slået fast, at mink og mennesker har smittet hinanden.

24. juni: Fødevarestyrelsen begynder screening af minkfarme for covid-19.

* Juli:

6. juli starter en række myndigheder og styrelser et samarbejde omkring overvågning af situationen med covid-19 i mink. Det siges samtidigt, at man ikke mener, der er behov for at slå mink ned ud fra “et forsigtighedsprincip”.

Regeringen stopper praksis med at slå smittede minkbesætninger ned.

18. juli får Fødevarestyrelsen at vide, at smittekæder har tilknytning til minkbesætninger.

* September:

7. september skriver Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriet i et notat, at genetiske undersøgelser har vist mutationer på de dele af virus, vacciner angriber.

8. september bliver notatet sendt til Sundheds- og Ældreministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet, der skal vurdere yderligere tiltag for at bremse smitte hos mink.

Notatet bliver ikke forelagt nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

15. september skriver Fødevarestyrelsen i et notat, at SSI vurderer risikoen for smitte fra mink til menneske til at være “høj”.

Det bliver samtidigt beskrevet, at man ikke kan konkludere, at mutationer vil hæmme vaccine, men at SSI “anfører, at der fortsat sker betydelige genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet.”.

21. september modtager Sundheds- og Ældreministeriet et notat fra SSI om, at der er opstået nye virusvarianter i mink, der er spredt til mennesker. Og at det giver anledning til “generel bekymring” om mutationer af covid-19 i mink.

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spikeproteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark, kan derfor udgøre en potentiel fare for folkesundheden, står der i notatet.

24. september skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at inddæmning af covid-19 i mink ikke har været tilstrækkeligt, at der kan være behov for yderligere tiltag og at manglende inddæmning kan have “store konsekvenser for smittespredningen”.

* Oktober:

1. oktober beslutter regeringen på grund af fortsat, kraftigt stigende smitte, at syge mink og raske mink inden for 7,8 kilometer af syge mink skal slås ned.

13. oktober siger SSI’s Anders Fomsgaard, at muteret covid-19 fra mink kan ødelægge effekten af en kommende vaccine.

26. oktober orienteres Folketinget om, at der er observeret mutationer af covid-19, der kan hæmme kommende vacciner.

* November:

3. november skriver SSI i en risikovurdering, at #fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Her er 225 minkfarme konstateret smittet.

4. november meddeler regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ned.

Powered by Labrador CMS