Betjente brugte peberspray på far med to børn

Uafhængig Politiklagemyndighed skal undersøge omstændigheder ved voldsom anholdelse i København

Udgivet Opdateret

En myndighed skal nu efterforske en episode, hvor politiet sprøjtede en anholdt cyklist med peberspray i øjnene, da han var blevet ilagt håndjern og lå på jorden.

Hændelsen fandt sted onsdag nær Christiania og er beskrevet af dagbladet Politiken. Situationen er optaget på en privatpersons video.

Stoppet af betjent

Cyklisten blev stoppet på Prinsessegade, da han skulle hen til en SFO og hente sine to børn. Pludselig blev han stoppet af en motorcykelbetjent, og flere andre betjente kom til.

Efter at have set videooptagelsen siger politiforsker Adam Diderichsen, der arbejder på Syddansk Universitet, at han har svært ved at se grunden til, at politiet brugte peberspray.

- I videoen er manden uskadeliggjort og ligger i håndjern. Alligevel får han sprøjtet peberspray direkte i øjnene, siger Diderichsen til Politiken.

-Seriøst bange

Magtmidlet må kun bruges til at afværge et angreb eller overvinde modstand, understreger han.

Cyklisten er Adam Dyrvig Tatt. Han er chefredaktør ved det undersøgende medie Danwatch.

- Jeg følte, det var ligesom noget af det, man ser i USA. Jeg var seriøst bange for, hvad der ville ske. Jeg kunne ikke trække vejret. Jeg fik en tommelfinger ind bag kæben og spark i nyrerne, siger han til Ekstra Bladet.

Adskillige sigtelser

Han blev siden afhørt og først løsladt efter fire timer i detentionen.

Københavns Politi har sigtet ham for fire lovovertrædelser. At bruge telefon, mens han kørte på cykel. At nægte at oplyse navn og fødselsdato. At have udøvet vold mod og truet tjenestemand. Og at have modsat sig anholdelse.

Adam Tatt siger til Ekstra Bladet, at han kaldte en betjent for en fucking nar.

Vil ikke kommentere

Angiveligt blev betjenten ophidset, da Tatt ville ringe til sin kone. Derefter udartede situationen sig.

Affæren skal udredes af Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Adam Tatt har via sin advokat klaget over overdreven brug af magt. Med henvisning til undersøgelsen ønsker politiet ifølge Politiken ikke at kommentere sagen.

Brugt 600 gange

Betjente skal foretage indberetning, når de vælger at bruge peberspray. Magtmidlet er blevet brugt mellem 500 og 600 gange årligt, viser årsrapporter fra Rigspolitiet.

Politiets magtmidler strækker sig fra tale til i sidste ende skydevåben. I alt er der otte kategorier. Betjente må ifølge loven kun bruge det mindst indgribende magtmiddel, der skønnes at være tilstrækkeligt.

KØBENHAVNS POLITI

Københavns Politi er Danmarks største politikreds målt på antallet af indbyggere, antallet af medarbejdere og på aktivitetsniveau i forhold til antallet af hændelser og anmeldelser.

Geografisk omfatter politikredsen København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner med i alt ca. 800.000 indbyggere.

Der er ca. 3.300 medarbejdere i Københavns Politi, heraf ca. 2.370 politiuddannede medarbejdere, ca. 90 politikadetter og ca. 180 juridiske medarbejdere ved anklagemyndigheden. Hertil kommer kontorfunktionærer og øvrige faggrupper.

Mere end 600 medarbejdere har deres daglige gang på Politigården i København. Herunder den centrale ledelse, administrationen, vagtcentral og servicecenter samt flere øvrige politiafdelinger. Politikredsens øvrige personale er fordelt over mange bygninger i hele politikredsen.

Kilde: Københavns Politi
Powered by Labrador CMS