Mand løsladt i uhyggelig drabs-sag

Siden september har en 24-årig mand været varetægtsfængslet og sigtet for drab ved forgiftning. Han løslades.

Udgivet Opdateret

En 24-årig mand, der er sigtet for drab på to kvinder ved forgiftning i Aarhus og har siddet varetægtsfængslet siden september, er fredag blevet løsladt.

Det oplyser mandens advokat, Niels Lyhne, til Århus Stiftstidende, hvori det også fremgår, at advokaten forventer, at sigtelserne for drab bliver frafaldet.

18 årig fundet livløs

- Sigtelserne for drab er ikke formelt frafaldet, men jeg forventer, at det snart vil ske, siger Niels Lyhne i en pressemeddelelse, der er sendt til Ritzau.

Manden blev anholdt i begyndelsen af september, efter at en 18-årig kvinde blev fundet livløs på hans adresse i Aarhus Vest. Hun afgik senere ved døden.

Mistænkt for forgiftning

Politiet betegnede det i første omgang som et mistænkeligt dødsfald, men senere blev manden sigtet for drab, der formentlig var sket ved forgiftning.

Den 24-årige blev i samme omgang sigtet for et drab på en anden kvinde på 23 år.

I misbrugsmiljøet

Hun blev ligeledes fundet livløs på hans adresse den 24. juli. 

Fire dage senere døde hun.

- Lige fra min klient blev varetægtsfængslet i grundlovsforhør 4. september, har det været klart, at dødsfaldene skete i et misbrugsmiljø, og der har ikke været nogen beviser for, at min klient har forsøgt at slå kvinderne ihjel, skriver Niels Lyhne.

Stadig sigtet

- Både sigtelserne, varetægtsfængslingen og forlængelsen heraf har derfor ikke været rimelige.

Østjyllands Politi bekræfter, at manden er blevet løsladt, men at sigtelsen mod manden opretholdes.

- Efterforskningen har ikke bestyrket, at der er tale om to forsætlige drab.

Kendte dem begge

- Østjyllands Politi har derfor vurderet, at der ikke længere er behov for varetægtsfængsling af manden, som blev anholdt den 3. september, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Politiet har tidligere udtalt i en pressemeddelelse, at det er af den opfattelse, at manden havde et forudgående kendskab til de to kvinder.

Vil ikke ud med mere

Der oplyses ikke nyt om sagen, men politiet oplyser, at efterforskningen fortsætter.

- Når politiet har afsluttet efterforskningen, vil anklagemyndigheden vurdere, i hvilket omfang der skal rejses tiltale i sagen, skriver politiet fredag.

Straf for manddrab

I straffeloven skelnes der som udgangspunkt mellem to typer af drab – manddrab (§ 237) og uagtsomt manddrab (§ 241). Den primær forskel på de to typer drab er personens forsæt til at begå drabet.

Der dømmes kun efter straffelovens § 237, hvis det bliver tilstrækkeligt bevist, at gerningsmanden havde det fornødne forsæt til at begå drab.

Hvis en person forsøger at slå en anden person ihjel, men dette mislykkes, så kan der rejses tiltale efter forsøg på overtrædelse af straffelovens § 237.

Strafferammen:

Manddrab kan medføre en straf fra 5 års fængsel indtil livstid. En livstidsdom i Danmark medfører ikke nødvendigvis fængsel resten af den dømtes liv. Straffelovens § 41 angiver, at livstidsdømte efter 12 år har ret til at få afgjort, om de kan prøveløslades.

Retspraksis:

Der afsiges alene ubetingede frihedsstraffe for manddrab efter straffelovens § 237.

I de fleste afgørelser er straffen mellem 6 og 14 års fængsel, men i manddrabssager beror strafudmålingen meget af de konkrete omstændigheder i sagen. Derfor er det vigtigt at have en god forsvarsadvokat, da han vil kunne fremhæve netop de omstændigheder i din sag, som kan tale for en mindre straf.

Kilde: Hviid Advokater
Powered by Labrador CMS