Kolleger i sorg: Randy Meisner er død

Randy Meisner var medstifter af den populære gruppe Eagles. Onsdag døde han af kol i en alder af 77 år

Udgivet Opdateret

Rockhistorien har onsdag aften i al stilhed taget afsked med endnu et koryfæ, efter at Randy Meisner, som var med til at stifte gruppen Eagles, er død i en alder af 77 år.

Det er bandet, som bringer nyheden i en pressemeddelelse på dets hjemmeside.

Randy Meisner var med Eagles en af de klart definerende skikkelser i 1970'ernes amerikanske musikkultur.

Han og gruppen lagde sig i kølvandet på den britiske invasion af rockmusik, hvor supergruppen Cream, punkforfædrene The Who og Rolling Stones samt syrerockens ikoniske Beatles havde gjort et voldsomt indtog på det amerikanske musikmarked, der i høj grad havde været domineret af kommerciel musik fra Motown.

Tog for alvor fart

Han havde allerede skabt sit navn med countryrockgruppen Poco, hvor han spillede bas, men det var, først efter at han, Don Henley, Glenn Frey og Bernie Leadon stiftede Eagles, at tingene for alvor tog fart.

Her var han med på plader som "Eagles", "Desperado", "On the Border", "One of These Nights" og "Hotel California", som blandt andet inkluderede bandets mest populære sang af samme navn.

Her ses Eagles efter at være blevet indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Fra venstre er det Bernie Leadon, Joe Walsh, Don Henley, Timothy B. Schmit, Don Felder, Glenn Frey og Randy Meisner, som onsdag døde af kol i en alder af 77 år. (Arkivfoto).
Her ses Eagles efter at være blevet indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. Fra venstre er det Bernie Leadon, Joe Walsh, Don Henley, Timothy B. Schmit, Don Felder, Glenn Frey og Randy Meisner, som onsdag døde af kol i en alder af 77 år. (Arkivfoto).

En afgørende del

- Randy var en afgørende del af Eagles og vigtig for bandets tidlige succes. Hans register var forbløffende, hvilket er tydeligt på hans ballade "Take it to the limit", skriver Eagles.

Randy Meisner blev sammen med gruppen indlemmet i den prestigefyldte Rock and Roll Hall of Fame i 1998. Han var multiinstrumentalist, men gjorde sig primært på guitar, bas og bag mikrofonen med Eagles.

Han døde af komplikationer i forbindelse med lungesygdommen kol.

Gift to gange

Han var gift to gange og efterlader sig to børn fra sit første ægteskab med sin gymnasiekæreste Jennifer Lee Barton, som han blev skilt fra i 1981.

I 1996 blev han gift med Lana Rae. Ægteskabet varede frem til hendes død i 2016.

KOL (Kronisk obstruktiv lungesygdom)

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.

Det er en lungesygdom, der rammer mange danskere. Omkring 320.000 danskere lever med KOL, men kun halvdelen ved, at de har sygdommen.

De typiske tegn på KOL er: hoste, åndenød, pibende/hvæsende vejrtrækning i mere end 2 måneder.

KOL er en kronisk sygdom.Hvis du får konstateret KOL, skal du leve med sygdommen resten af livet.

Heldigvis er det muligt at bremse sygdommens udvikling. Det kan du især gøre ved at stoppe med at ryge, tage medicin og træne.

Du kan finde ud af, om du har KOL ved at få lavet en lungefunktionsmåling hos din læge.

Kilde: Lungeforeningen (lunge.dk)

Powered by Labrador CMS