15-årig dreng døde i togulykke: Kunne have været undgået

Havarikommissionens undersøgelse af dødsulykken på Tjæreborg station i 2017 foreligger nu

Udgivet Opdateret

For præcis ét år siden, 10. august 2017 omkom en 15-årig dreng efter at være blevet ramt af et tog på Tjæreborg station nær Esbjerg.

Nu foreligger Havarikommissionens undersøgelse af ulykken, der kostede drengen livet. Deres konklusion er, at den jernbaneovergang, drengen omkom i, burde have været nedlagt eller bedre sikret.

Det tog, drengen blev ramt af, var gennemkørende og ramte ham med 100 kilometer i timen. Han døde på stedet.

Køreplanen var lige blevet ændret

Vidner, der kendte drengen fra skolen, har forklaret, at de så ham komme cyklende til stationen. Her skyndte han sig at smide cyklen og scanne sit rejsekort og løbe mod det spor, som det tog, han skulle nå, kom fra.

Rejsekortdata har vist, at han ofte tog den togtur, han skulle ud på. Men køreplanerne var ændret tre dage inden, så han har formentlig ikke været vant til, at der omkring samme tidspunkt ville komme et gennemkørende tog i modsat retning.

Et andet vidne forklarer, at “gå ikke over sporet, der kommer tog”-lyden, som lød på stationen nemt giver anledning til misforståelse. Vidnet havde selv oplevet at være tæt på at blive påkørt af et tog – fordi lyden nogle gange kommer samtidig med, at et andet tog ruller ind på stationen.

Overgange skal sikres bedre

I sin konklusion skriver Havarikommissionen, at overgange som den i Tjæreborg enten burde være bedre sikret eller helt nedlagt.

Præcis det samme skrev Havarikommissionen i juli måned, da rapporten om en 17-årig drengs død på Fyn var klar.

Det blev allerede påpeget for første gang i 1995.

Powered by Labrador CMS