21 dødsfald undersøges efter dom

Én mand er dømt for at forgifte flere af sine kolleger. Sagen er ikke slut endnu.

Overvågningen viste, hvordan den dømte åbnede en kollegas madpakke for så at hælde stoffet ud på maden. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Tysk politi vil nu undersøge 21 dødsfald på en metalfabrik, efter at en 57-årig mand i årevis har forgiftet sine kollegers madpakker.

Manden, der af det tyske retssystem bliver kaldt Klaus O, blev torsdag idømt fængsel på livstid.

Flere af de ansatte på metalfabrikken i byen Schloss Holte-Stukenbrock i det nordvestlige Tyskland er alvorligt syge, efter at manden forgiftede sine kolleger ved at tilsætte et mistænkeligt, hvidt stof på deres sandwich.

Det var en videoovervågning, der afslørede manden i at tilsætte det mistænkelige stof på en kollegas sandwich. Han blev set åbne kollegaens madpakkepapir, tilsætte stoffet og pakke sandwichen ind igen.

To af den dømtes tidligere kolleger lider nu af alvorlige nyrefejl. En tredje, en 23-årig praktikant, befinder sig i såkaldt vegetativ tilstand.

Det frygtes desuden, at flere af de ansatte nu har større risiko for at udvikle kræft.

Sagen er ikke lukket

Da Klaus O’s hjem blev ransaget, fandt politiet et mindre hjemmelaboratorie. Her har den dømte fremstillet gift af kviksølv, bly og cadmium.

Derfor vil det tyske politi nu undersøge, om der kan være en forbindelse til 21 ansattes død siden 2000.

– Selv om der i sagen er blevet givet den maksimale straf i henhold til den tyske straffelov, så betyder det ikke, at sagen er lukket, siger Veit Walter, som er efterforskende anklager i byen Bielefeld i det vestlige Tyskland.

– Vi fortsætter efterforskningen. Dette er blot et snapshot, siger han om retssagen.

Nægtede at udtale sig

Walter siger, at beviser på andre forbrydelser og en ny retssag kan få betydning for, hvordan Klaus O bliver behandlet, når hans straf er afsonet.

Livstidsfanger i Tyskland kan søge om benådning efter 15 år, men dommen til Klaus O omfatter også “forebyggende forvaring”, hvilket betyder, at han vil blive underlagt en række restriktioner, der gælder for særligt farlige fanger.

The Guardian skriver, at den tiltalte selv har nægtet at udtale sig i forbindelse med sagen mod ham.

Et eventuelt motiv er derfor aldrig kommet for en dag, skønt det var anklagerens teori, at den Klaus O ville se kollegernes fysiske tilstand forværres.

Powered by Labrador CMS